Wat is een lymfoom?

Een lymfoom is een kanker die zich ontwikkelt uit een specifiek soort witte bloedlichaampjes. Het lymfoom, leukemie en het myeloom zijn binnen deze groep de drie vormen die het vaakst voorkomen. De witte bloedlichaampjes spelen een rol in de verdediging van ons lichaam tegen bepaalde ziektes en infecties (de afweer). Ze circuleren in een netwerk, het lymfesysteem. Lymfeklierkanker wordt ook wel Hodgkinlymfoom en non-Hodgkinlymfoom genoemd.

 

Hoe ontstaat lymfeklierkanker?

Er kan een kwaadaardige ontwikkeling van cellen ontstaan door veranderingen in het DNA. Deze cellen sterven niet af, maar blijven leven en produceren nieuwe, abnormale, cellen. Ze hopen zich op en vormen uiteindelijk een lymfoom (een tumor) in de lymfeweefsels en vooral de lymfeklieren. Een lymfoom verschijnt eerst op één plaats, gewoonlijk in een lymfeklier. Een lymfoom kan op meerdere plekken tegelijkertijd gevonden worden, zoals in de milt, de lever, het beenmerg, de huid en andere organen. In tegenstelling tot andere kankers is er geen sprake van uitzaaiingen, maar van stadia. Het stadium geeft aan in hoeverre de kwaadaardige cellen zich hebben genesteld op andere plekken in het lichaam.

Soorten lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker of (non-)Hodgkinlymfoom is een bepaald soort bloedcel dat kwaadaardig is gaan woekeren. Het lymfoom kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. We maken het onderscheid tussen:

  • Hodgkinlymfomen (ziekte van Hodgkin): Het Hodgkinlymfoom komt bij ongeveer 15% van de patiënten met lymfeklierkanker voor en gaat uit van een bepaald type B-lymfocyt (wit bloedlichaampje). Het Hodgkinlymfoom ontstaat in één lymfklier – meestal in de bovenste helft van het lichaam. Daarna breidt het zich uit van lymfeklier naar lymfeklier, in de loop van maanden tot jaren.
  • Non-Hodgkin lymfomen (meest voorkomend): Er bestaan ruim dertig soorten non-Hodgkinlymfomen. Zij verschillen van elkaar door de soort lymfocyt (wit bloedlichaampje) die is gaan woekeren. Deze zijn ingedeeld in indolent (met een trage groei) en agressief (met een snelle groei). Onderling vertonen deze soorten non-Hodgkinlyfomen duidelijke verschillen in ziekteverloop en behandeling. De ziekte ontstaat op één plaats in het lichaam, meestal in een lymfeklier of in het beenmerg en breidt zich vervolgens verder uit, in de loop van maanden tot jaren.

 

Behandeling van lymfoom

Om een optimale genezingskans te bereiken, wordt voor de behandeling meestal gekozen voor een combinatie van diverse behandelmethoden:

  • Radiotherapie
  • Chemotherapie
  • Immunotherapie. Behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleren.
  • Stamceltransplantatie

Specialisten met dit behandelgebied

Trials met dit behandelgebied

Er zijn momenteel geen trials met dit behandelgebied.

X