Wat is palliatie?

Als een patiënt niet meer te genezen is en klachten ervaart van de tumor en/of van de uitzaaiingen hiervan, kan er worden overgegaan tot palliatieve radiotherapie. Het doel is dan niet meer genezing, maar zo lang mogelijk en in een zo goed mogelijke conditie kunnen leven.

Als de kankercellen zich verspreiden naar andere delen in ons lichaam is de tumor vaak niet meer genezend te behandelen. Soms kan het ook zijn dat een tumor, zonder uitzaaiingen, niet meer genezend kan worden behandeld. Dan wordt over gegaan op een palliatieve behandeling.

 

Palliatieve behandeling

In de palliatieve fase van de ziekte is de bestraling erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit willen we doen door de klachten te verminderen die met de ziekt gepaard gaan,, zoals pijn of bloedingen. In sommige gevallen proberen we klachten te voorkomen, bijvoorbeeld bij een dreigende dwarslaesie. Een palliatieve bestraling bestaat overwegend uit een eenmalige bestraling of een korte bestralingsreeks. Afhankelijk van het doel van de bestraling, zal het gemiddelde effect tussen de 1 en 4 weken te verwachten zijn. De bijwerkingen van de bestraling zijn afhankelijk van het doelgebied en zijn meestal kortdurend.

Specialisten met dit behandelgebied

Trials met dit behandelgebied