“Bij nieuwe ontwikkelingen staan we graag vooraan”

18 augustus 2023
LR Maastro Patientenzorg Wouter 369

Wouter van Elmpt, programmamanager Fysica innovatieteam, werkt graag mee aan de implementatie van innovaties, zodat patiënten snel profijt hebben van nieuwe ontwikkelingen.

Om de beste zorg te kunnen leveren, hebben we natuurlijk ook de beste apparaten nodig. Dankzij de goede relatie met producent Varian staan we altijd met onze neus vooraan als er iets nieuws op de markt komt. Sterker nog: we helpen de producent bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en zorgen er op die manier voor dat een nieuw toestel perfect aansluit bij onze wensen. Zo gebeurt dat nu ook bij de doorontwikkeling van de HyperSight: een nieuwe toepassing op het Halcyon bestralingsapparaat.

Sneller , groter , scherper

“Vorig jaar vroeg Varian vier instituten over de hele wereld om de HyperSight te testen”, vertelt Wouter van Elmpt, programmamanager Fysica innovatieteam. “Ik ben gaan kijken in hun fabriek in Zwitserland en was meteen enthousiast. De HyperSight maakt het mogelijk om snellere, grotere en scherpere CT-scans te maken van de patiënt, voordat de bestraling van start gaat. Bij zo’n ontwikkeling willen we graag betrokken worden. In augustus kregen we het nieuwe toestel, nét op het moment dat onze facilitaire dienst ook heel druk was met de oplevering van het nieuwe centrum voor brachytherapie. Met vereende krachten lukte het gelukkig toch om de testruimte voor dit nieuwe apparaat op tijd klaar te hebben.”

Uitgebreid getest

Na de zomer zijn we gestart met de technische testfase. Samen met collega Gabriel Fonseca van de Fysica Researchgroep hebben we de resolutie, snelheid en scherpte van het beeld getest met fantomen. Begin 2023 hebben we goedkeuring gekregen voor een klinische test met veertig patiënten. Op basis van onze bevindingen scherpt de fabrikant de hardware en de software verder aan. Dus stel dat we de HyperSight straks zelf gaan aanschaffen, dan voldoet hij perfect aan onze wensen.”

Voor een aanpassing van het behandelplan hebben we straks geen aparte CT-scan meer nodig

Van 60 naar 6 seconden

“Tot nu toe wijzen onze testen uit dat de HyperSight inderdaad voordelen heeft. Een combinatie van betere hardware en snellere software maakt het mogelijk om binnen zes seconden een scan te maken die laat zien of de patiënt goed ligt. Normaal doen we daar zestig seconden over. Dankzij die snelle opname kunnen we nu ook zien waar de tumor exact zit als de patiënt de adem vasthoudt. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld longkankerpatiënten nauwkeuriger bestralen. Het opnamepaneel is bovendien twee keer zo groot, waardoor je een groter deel van de patiënt in beeld kan brengen. Ook de resolutie is verbeterd, dus je ziet meer details.”

Nieuw behandelplan

“Omdat de"tumor gedurende het behandeltraject kan veranderen, passen we soms het behandelplan halverwege het traject aan. Dat doen we nu op basis van een aparte CT-scan, maar met de HyperSight kan dat ook gewoon tijdens een reguliere sessie. Dat bespaart de patiënt tijd, en ons natuurlijk ook. Het gaat zo snel dat je in de toekomst zelfs voor élke behandeling een herberekening zou kunnen maken. We kunnen vrijwel alle reguliere fotonenbehandelingen met dit nieuwe apparaat doen. Dus dit is echt een grote stap vooruit voor het overgrote deel van onze patiënten.