De eerste zes maanden van Valery Lemmens bij Maastro

30 juli 2024

De eerste zes maanden van Valery Lemmens als bestuurder bij Maastro zitten erop. Hoewel hij de dagen niet heeft geteld, net zomin als hij ooit de werkuren in een week telt, heeft hij zijn werk nooit als werk ervaren. Wat hij wel geteld heeft, is de afstand van zijn huis in Sweikhuizen naar Maastro in Maastricht: slechts 22 kilometer. Dit is een luxe voor iemand die gewend is aan dagelijks uren en kilometers reizen met de trein.

Groei en groeien

De focus van de jonge Valery lag op bezig zijn met de wielersport. Met studeren - gezondheidswetenschappen in Maastricht - begon hij daarom wat later. Op zijn dertigste begon hij als onderzoeker - kanker, data, zorg, preventie - bij IKNL en vanaf dat moment is kanker, oncologie, de rode draad in zijn werkzame leven. Groeien, als mens en als professional, komt in zijn verhaal steeds terug. Van junioronderzoeker naar senior-onderzoeker naar hoogleraar, van afdelingshoofd naar bestuurder. Minstens zo belangrijk is dat hij ervaren heeft dat hij als mens heeft kunnen groeien tot iemand die daadwerkelijk iets kan betekenen voor de mensen die hij liefheeft. In goede maar helaas ook slechte tijden.

Niet lang getwijfeld

Toen hij gepolst werd voor een bestuurdersfunctie bij Maastro hoefde hij niet lang na te denken. “Voordat je rationeel tot iets komt, voel je iets. En dat gevoel was meteen goed. Vanuit mijn vorige baan als bestuurder bij IKNL kende ik Maastro natuurlijk al: innovatief onderzoek, daadkracht, protonentherapie, ik kende al een aantal mensen die er al werkten. Maar wat de doorslag gaf, was dat ik van familie en vrienden regelmatig te horen kreeg dat er tijdens hun behandeling bij Maastro zo goed voor hen gezorgd werd.”

Taakverdeling

Formeel is hij het aanspreekpunt voor alles wat met 'running the business' heeft te maken, iets waar hij zich bij IKNL ook mee bezighield. Maar er is geen hele strakke verdeling van aandachtsgebieden, projecten en dossiers tussen bestuursvoorzitter Maria Jacobs en Valery. “Op veel dossiers, bundelen we onze kennis en ervaring en trekken we samen op.”

Heel veel vragen stellen

Hij is nog steeds volop aan het inwerken. Veel luisteren, maar ook heel veel vragen stellen. “Ik wil niet alleen de organisatie leren kennen - wat gebeurt hier, hoe doen ze dat en waarom doen ze dat zo? - maar zeker ook de mensen.” De Maastro Science Day eind mei was - in het kader van inwerken - perfect getimed. Het innovatieve onderzoek van bijvoorbeeld fysici en biologen waar Maastro ook internationaal bekend om staat, is inhoudelijk gezien nieuwe materie voor Valery. “Ik heb vooral ervaring met onderzoek dat op basis van data de organisatie en kwaliteit van zorg evalueert en verbetert, en daarmee ook de uitkomsten van de patiënt met kanker. Maar ik leer snel!”

Kennis en ervaring toevoegen aan Maastro

“Maastro is nog steeds een relatief kleine organisatie, maar we groeien stevig, ook in onze ambities. Er gebeuren hier dan ook heel veel mooie dingen, op tal van terreinen. Ik ben er dan ook trots op om voor Maastro te mogen werken! Wat ik nog aan Maastro toe kan voegen is de breedte van mijn kennis van het oncologisch speelveld van samenwerkende oncologische specialismen en netwerken (o.a. Oncozon) daarin. Ook kan mijn onderzoeksachtergrond helpen bij de uitdagingen op het vlak van krimpende subsidiemogelijkheden. Mijn ervaring met het vertalen van inzichten uit data naar de klinische praktijk zal ik inzetten om de zorg daar waar mogelijk nog verder te verbeteren, aansluitend bij wat er bij Maastro al allemaal gebeurt, ook op het vlak van Value Based Healthcare. Last but not least zal mijn leerstoel van pas komen bij allerlei vraagstukken rondom de kwaliteit van de zorg, netwerkzorg, en de uitdagingen waar we als maatschappij de komende decennia tegenaan lopen: meer mensen met kanker, minder mensen om voor die mensen met kanker te zorgen”

Wordt vervolgd.


Typisch Valery Lemmens:

52 jaar - 100% Limburger (“behalve het dialect”) - getrouwd met Ella - woont in Sweikhuizen - hoogleraar cancer surveillance in Rotterdam - binnenkort bijzonder hoogleraar in Maastricht (initiatief MUMC+, IKNL, Maastro, Oncozon) - initiator van de Nederlandse Kankeratlas (“Mooie aanknopingspunten voor preventie!”) - houdt van fietsen, maar niet in de regen - zei ooit ‘nee’ tegen een profcontractje bij een kleine Belgische wielerploeg - ook toezichthouder Alzheimer Nederland - vertoeft graag in de bergen én in de Limburgse heuvels - kookt graag (specialiteit ‘zoervleisj à la Lemmens’) - zegt vaak ‘Voilà!’

Symposium_Valery Lemmens
Bestuurder Valery Lemmens

“Zelf vind ik het wel lekker als het een beetje druk is, maar er moet wel een balans zijn met wat je werk jou teruggeeft: positieve energie.”