Excellente oncologische netwerken zorgen voor verbonden zorg
Vrijdag 27 september was een heugelijke dag voor het Oncozon netwerk. Het werd nl. bekroond met een accreditatie van OECI – the European Cancer Network. Een non -gouvernementele organisatie die kankerinstituten door heel Europa en daarbuiten met elkaar verbind op basis van kwaliteitseisen
Om dat te vieren organiseerde Oncozon een symposium getiteld: “van visie naar realiteit”. Maastro is een actief lid binnen Oncozon en maar liefst drie Maastro’ers hadden een rol: Andre Dekker, Evert van Limbergen en Maria Jacobs. Thema: hoe kunnen we samenwerkingen tussen de instituten in Zuidoost-Nederland verder optimaliseren om gezamenlijk nog betere patiëntenzorg te leveren.
Naadloze netwerken
Maria Jacobs mocht de dag af sluiten met een blik in de toekomst die begon met een persoonlijk verhaal uit het recente verleden. Zowel haar man als haar zwager werden recent gediagnosticeerd met kanker. Haar zwager is inmiddels overleden. Maria verhaalde dat de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen en behandelende instellingen prima is en naadloos op elkaar aansluit incl. feedback, rapportages, etc. Een groot compliment aan het netwerk. Én van groot belang voor de patiënt.
Toch gaat nog niet alles overal altijd goed. Zo eerlijk moet je zijn. Daarom moet er een constante focus en wil zijn om processen – vanuit de patient journey - tussen de verschillende ‘huizen’ onderling te optimaliseren.
Toekomst: toegankelijkheid
Het toegankelijk houden van hoogwaardige multidisciplinaire oncologische zorg voor alle patiënten is, volgens Maria, een belangrijke uitdaging omdat blijkt dat juist mensen met een lagere sociaaleconomische status minder bereid zijn te reizen. Maar daarnaast zijn er nog een aantal onderwerpen van belang: het uitbouwen van de internationale wetenschappelijke programma’s incl. klinische studies met voldoende inclusie en het effectiever implementeren van de resultaten, het optimaliseren van onderwijsprogramma’s met aansluiting op nieuwe ontwikkelingen én de zorg om competent personeel te werven en te behouden. Arbeidsbesparende innovaties zijn noodzakelijk. Een van de oplossingen: repetitief handmatig werk automatiseren. Alleen lukt dat niet makkelijk als het losse projectjes zijn. Binnen het netwerk moet er een plan komen om digitalisering en met name ook AI efficiënt en effectief in te zetten.
AI, Data en governance
Een van de mogelijke oplossingen is de toepassing van algoritmes en AI. Iets waar we binnen Maastro op verschillende niveaus al een tijdje mee bezig zijn. Een van de sprekers, Joost Huiskens van Microsoft, nuanceerde ook de AI-hype. Maar gaf ook aan waar de toegevoegde waarde en de uitdagingen (o.a. betrouwbaarheid) van AI liggen. We moeten leren vertrouwen op hetgeen in de black box (o.a. machine learning) van AI gebeurd. En dat is voor velen van ons nog wennen. Om AI betrouwbaar te maken is data nodig. Veel data en daar is Andre Dekker bij uitstek in thuis.
Personal Health Train
Een van die problemen is het verkrijgen van grote hoeveelheden internationale data om enerzijds onderzoek te kunnen doen en anderzijds om AI steeds robuuster en stabieler te maken. Andre heeft de personal health train bedacht als oplossing voor governance-achtige issues. In plaats van data op een plek bij elkaar te brengen, genereert hij data bij andere instituten op, op basis van eigen vraagstelling. Hij stuurt als het ware een trein met wagons langs die overal stukjes data aan boord laat komen. Daar voor moet data wel FAIR zijn: Findable, Accessible, Interoperable and Reusable. En dat is waar het Oncozon network weer een rol speelt. Zorgen dat data op de juiste manier opgeslagen en ontsloten kan worden.
De laatste woorden van de middag waren voor Maria die nogmaals duidelijk maakt dat hoe belangrijk samenwerken is en hoezeer alles wat we doen in het teken van de patient moet staan. Bouwen aan vertrouwen.
Bekijk hier de presentatie van Maria Jacobs.