Hoe de Snelpoli Longkanker, IPON-I achterhaalt.

27 augustus 2024

Toen in 2020 de IPON-I* studie werd opgezet zag de wereld er, pre-Corona, totaal anders uit. Het uitgangspunt voor de studie, om longkankerpatiënten te volgen en te onderzoeken op cardiologische (hart) en neurologische (hersenen) aspecten na thorax (ribbenkast en alle organen daarbinnen) bestraling, was helder. In de studie zouden patiënten o.a. bloed moeten afstaan, een ECG maken en neurologische tests doen. En dat vóór de start van chemo- en/of radiotherapie. De termijn van zeven dagen bedenktijd was geen probleem.

Totdat... het concept van de snel poli – vanaf begin 2022 – voor deze patiënten zijn intrede deed en snelle diagnostiek en start behandeling de zeven dagen bedenktijd doorkruiste. Hartstikke goed voor patiënten maar minder voor de studie. Want het gevolg was dat er te weinig patiënten in het cohort kunnen komen. Ondanks dat de METC de bedenktijd heeft teruggebracht naar drie dagen. Er komt zoveel op de patiënt af de eerste uren en dagen, dat het bijna niet meer mogelijk is om het onderzoek uit te voeren, vóór de start van de behandeling.

De snelpoli kwam tot stand in discussie en brainstorm met longartsen van MUMC+, die ijverden voor een snellere opstart en doorloop van het proces én het terugbrengen van het aantal cycli chemotherapie. Het proces van onderzoek, diagnose en opstart radiotherapiebehandeling werd dankzij slimme interventies teruggebracht van 46 naar 16 dagen. Patiënten krijgen in zes weken tijd 30 bestralingen en twee chemo-behandelingen (i.p.v. drie). Een chemo-behandeling minder betekent overall een fittere patiënt als belangrijke bijkomstigheid.

Overigens worden de patiënten die nu in het IPON I-onderzoek zitten gevolgd en gemonitord tot aan het einde van de periode (begin 2025). Dan vindt analyse en interpretatie plaats.

Zo zie je maar weer dat het zeer goed mogelijk is dat de ene innovatie de andere doorkruist, zonder dat er sprake is van een mislukking. Zelfs met nog intensiever overleg intern zou de uitkomst hetzelfde zijn geweest. Uiteindelijk is het enige dat telt het patiëntbelang!

* Officieel: Immuunprofilering van stadium III niet-kleincellige longkankerpatiënten behandeld met gelijktijdige chemoradiatie en adjuvant durvalumab. Doel: testen of de combinatie van (SAB)R en het immunocytokineL19-IL2 klinisch zinvolle activiteit heeft bij patiënten met beperkt gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker (NSCLC). De verwachte activiteit is een systemische immuunrespons die ziekteprogressie voorkomt en resulteert in een verbetering van de progressievrije overleving (PFS) na 1,5 jaar.