Patiëntverhaal Peter Voncken - behandeling protonentherapie
"Genezen stond op nummer 1"
Peter Voncken (64) uit Beek kreeg in 2020 de diagnose slokdarmkanker. Vlák voordat Maastro toestemming kreeg om deze vorm van kanker te behandelen met protonentherapie. Na drie bestralingen met fotonen kreeg hij de kans om – als eerste patiënt – over te stappen op de nieuwe protonenbehandeling: “Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij om!”
“Genezen stond op nummer 1, maar ik wilde wel graag zonder schade door de behandeling komen”
Levenskwaliteit op lange termijn
“Ik ben wel iemand die open staat voor nieuwe ontwikkelingen”, zegt meneer Voncken. “Dus toen ik van mijn arts Maaike Berbée hoorde wat de voordelen waren van die nieuwe behandeling, heb ik meteen ingestemd. Ik was pas 60, dus kwaliteit van leven op de langere termijn vond ik heel belangrijk. Genezen stond op nummer 1, maar ik wilde wel graag zonder te veel schade door de behandeling heen komen.”
Dicht bij het hart en longen
Judith van Loon is radiotherapeut-oncoloog en lid van de Bestuursraad met aandachtsgebied protonen. Daardoor weet ze heel goed welke mogelijke bijwerkingen hem bespaard zijn gebleven: “De slokdarm ligt dicht bij het hart en bij de longen. Een traditionele fotonenbehandeling kan op de korte termijn een typische bestralings-longontsteking veroorzaken. En op de langere termijn kunnen er hartklachten ontstaan: variërend van ritmestoornissen tot een hartaanval. Met protonen komt er minder straling op gezonde organen in de buurt van de tumor waardoor de kans op dat soort bijwerkingen veel kleiner is. Het behandelresultaat voor de tumor zelf is net zo goed als bij fotonen, maar de kwaliteit van leven op de langere termijn is beter.”
Tumor volledig verdwenen
“We zijn nu vier jaar verder en ik voel me perfect!”, lacht meneer Voncken. “Ik zou eigenlijk na de combinatiebehandeling met chemo en bestraling ook nog geopereerd worden. Maar de tumor was helemaal verdwenen. Ik heb ervoor gekozen om me niet meer te laten opereren maar met de artsen ‘actief waakzaam’ te zijn. Tot op heden gaat het goed. De controles zijn nog maar één keer per jaar. En van bijwerkingen heb ik geen last gehad: op wat jeuk op mijn rug na, tijdens de behandelingen zelf.”
Gezongen voor mijn verjaardag
“De protonenbehandelingen waren best intensief, vooral in de laatste week. Door de combinatie van chemo en bestraling was ik flink afgevallen en had ik nog maar weinig energie. Het team van de protonenkliniek heeft me heel goed gesteund. Een warm bad, echt waar. Op één van mijn behandeldagen was ik jarig en toen hebben ze allemaal voor me gezongen. Heel leuk!”
Drempel zo laag mogelijk
Judith geniet zichtbaar van het verhaal van meneer Voncken: “Dat horen we graag: dat een patiënt gezond uit de behandeling komt en nog een heel leven met een goede kwaliteit voor zich heeft. Dit zijn de verhalen die ervoor zorgen dat ik ’s avonds tevreden naar huis ga. We kunnen gelukkig steeds meer mensen een kans bieden op zo’n protonenbehandeling. Ook als ze niet in de buurt van Maastricht wonen. We helpen bij het regelen van een hotel of huisje op een vakantiepark dat in veel gevallen vergoed wordt. Zo proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen, want ik gun iedereen die ervoor in aanmerking komt zo’n protonenbehandeling.”
“Ik woon zelf vlak bij Maastricht, maar ik had ook wel een langere reis over gehad voor deze behandeling. Zeker weten”, zegt meneer Voncken. “Die behandeling heeft ervoor gezorgd dat ik zonder tumor, zonder risicovolle operatie én zonder hartschade verder kan met mijn leven.”
Peter Voncken“Genezen stond op nummer 1, maar ik wilde wel graag zonder schade door de behandeling komen”