Toekomstige projecten, van idee naar klinisch project

20 juni 2022

Vooroplopen door de implementatie van de Technology Readiness Levels (TRL)- ladder en die als basis laten dienen voor toekomstige innovaties, geeft wel aan dat bij Physics Research geen gebrek is aan perspectief. “Iets wat wel degelijk bij het thema 'perspectief ' past, is dat we voor de eerste keer bij een uitvinding en een prototype de hele TRL-ladder hebben doorlopen en we dit proces nu hebben ingezet om nieuwe applicatoren in de brachytherapie te testen. Hiervoor hebben verschillende groepen binnen Maastro samengewerkt”, aldus Frank.

Hoogleraar Frank Verhaegen en divisieleider Physics Research over de ontwikkelingen op het vlak van Physics Research

Klinische implementatie: applicatoren in brachytherapie

Applicatoren in brachytherapie (holle naalden om een radioactieve bron naar een tumor te leiden) worden gebruikt voor de behandeling van voornamelijk baarmoederhalskanker en soms bij hoofdhalskanker. Frank: “Voor de behandeling van endeldarmkanker heeft Maastro zelf een applicator ontwikkeld, waarvoor de klinische trial nog moet starten.” Voor een aantal doelgebieden is brachytherapie heel populair. Een applicator helpt bij het bepalen waar de dosis moet worden afgegeven. Voorheen werd de applicator op een stuk film gelegd waarmee je kon zien op welke plaatsen de radioactieve bron is geweest. Nu zijn we al een paar jaar bezig met innoveren en passen we sinds vorig jaar een heel geavanceerd beeldvormingsvormingspaneel toe, dat heel accuraat en volledig geautomatiseerd de toegediende stralingsdosis vergelijkt met de geplande dosis en waarmee we fouten eerder kunnen opsporen. “Dit is een heel nieuw systeem waarin we zijn geslaagd om het in de kliniek te introduceren.” Het Technology Readiness Levels- concept was nog relatief onbekend, maar Frank kende dit vanuit het gebruik bij Europese Grants. “Omdat je moet aangeven waar je begint en waar je eindigt. Dus, waarom gebruiken we dit hier niet?” Het toepassen van het hele proces van stap 1 (het idee) tot en met 9 (klinisch gebruik in de kliniek) is vrij zeldzaam. Maastro is voorloper hiermee en het biedt heel wat perspectieven voor toekomstige projecten. Frank verwacht dat er meer projecten zullen komen die dit hele proces doorlopen. “Voorheen was men zich niet eens bewust van de TRL-grafiek. Een prachtig voorbeeld hoe we toekomstige projecten van idee naar klinisch project kunnen brengen.”

Deep learning voor dose guided radiotherapy (dgrt)

Er is een grote stap gemaakt door Artificial Intelligence (AI) in te zetten om beelden van het resultaat van een bestralingsbehandeling te voorspellen en op die manier fouten op te sporen. Voorheen maakte de klinische fysica gebruik van 'time-integrated' beelden (één beeld per fractie). Maar nu hebben ze een gevoeligere
methode gevonden om fouten te detecteren. “Van 'time-integrated' zijn we overgegaan naar 'time-resolved' beelden (een totale film van fracties). AI kan nu zien waar de fouten zijn opgetreden.” Dit verhoogt dan ook de patiëntveiligheid. De groep van Physics Research is de eerste die AI heeft gekoppeld aan het proces van DGRT. “Om van perspectief te spreken: dit biedt kansen om een hoeveelheid data te analyseren en samen met onze partner Varian willen we hiervoor een systeem ontwikkelen.”

Explainable ai

“Vanuit Europa kwam de vraag of wij onze kennis en expertise van kwantitatieve beeldvorming en AI konden inzetten bij het COVID-onderzoek om op 31 CT-scans de COVID-patronen in de longen te ontdekken. Helaas is het om diverse redenen niet gelukt in te kliniek toe te passen, maar het heeft ons voor de radiotherapie wel veel gebracht.” Een reden was bijvoorbeeld dat AI de relevante longgebieden niet precies kon aangeven. Daarom start nu een van zijn nieuwe Phd- studenten een project met AI om zichtbaar te maken waar het precies misgaat. Resultaten kunnen worden uitgelegd, vandaar 'explainable AI'. Het zijn niet zomaar resultaten, maar er wordt ook uitgelegd waarom ze zo zijn. Op deze manier zal AI voor artsen van toegevoegde waarde zijn omdat deze visuele methode de transparantie helpt verhogen. “Een van onze radiotherapeut-oncologen, Frank Hoebers gaat hier binnenkort in de VS onderzoek naar doen, wat we moeten toevoegen in AI om geen verkeerde beslissingen te nemen.”

3d printing

Applicatoren voor brachytherapie middels 3D printing “in huis” maken, is nog toekomstmuziek, maar het begin is gemaakt. Het gebruik van 3D printing door Physics Research is namelijk niet vreemd. Bij Maastro passen we deze techniek sinds enige tijd toe, waarbij we zelf fantomen ontwikkelen middels 3D printen. Een fantoom is een driedimensionaal model op schaal van het menselijk lichaam of lichaamsdeel, bestaande uit plastic. “Heel erg geavanceerd is dat we nu geslaagd
zijn om bot te laten zien op de 3D scan.”

Uiteindelijk zie je dat we van idee naar 3D prototype gaan, alleen moeten we ervoor zorgen dat een nieuw design meer robuust wordt. Hier komt ook weer de TRL-methode bij kijken, waarbij we zeggen, laten we stap 1 tot en met 4 doen. Stap voor stap komen we steeds dichterbij een 3D gepersonaliseerde applicator die we in huis 3D printen.” Maar een 3D geprint apparaat beschikbaar maken voor medische doeleinden heeft een heel ander kwaliteitsniveau omdat het moet voldoen aan een ander niveau van standaarden. “Hierin hebben we nog een weg te gaan.”