Update Brachy Centre of Excellence

25 juni 2024

Brachytherapie is een van de vijf speerpunten bij Maastro. De ontwikkelingen gaan snel. Maaike en Evert – afgevaardigden van ‘Team Brachy’ – noemen de vruchtbare, inspirerende samenwerking met het researchteam van collega Frank Verhaegen als een van de hoogtepunten van 2023. Ze vertellen over het Center of Excellence van Varian – leverancier van bestralingsapparatuur – en over de meerwaarde ervan. En uiteraard komt ook de bij Maastro bedachte en ontwikkelde rectum applicator uitgebreid ter sprake: die is namelijk op de markt!

Research & praktijk

Beyond ‘State-of-the-art research’, zo noemen Maaike en Evert het brachy researchprogramma van het team van collega Frank Verhaegen. De onderlinge korte lijntjes en de intensieve samenwerking werpen hun vruchten af. Denk aan de gezamenlijke ontwikkeling van de Maastro Applicator, zie hierna. Een ander mooi voorbeeld: voor brachytherapie bestaat nog geen systeem om de daadwerkelijk afgegeven dosis in de patiënt te meten tijdens de bestraling. Nu is er hier een prototype ontwikkeld en loopt er een studie. Over de veelbelovende en zeer inspirerende onderzoekslijn voor de toepassing van brachytherapie op de longen vertelt Frank Verhaegen op pagina 32 in het jaarverslag 2023.

Maastro applicator voor bestraling endeldarm

Grote stappen in 2023! In het kort: patentproces afgerond, CE-markering gekregen, op het laatste moment een extra plekje in het plenair programma van het jaarlijkse Europese congres van onze vakgenoten (de GEC* ESTRO), applicator op de markt, één exemplaar verkocht!

Evert: “En dan is er nog die internationale fase III-studie die aantoonde dat een inwendige bestraling – zoals we die ook aanbieden met de Maastro Applicator – daadwerkelijk meerwaarde heeft. We hebben vaak gemopperd over de traagheid van de voortgang, maar de timing voor de marktintroductie – direct na de presentatie van die fase III-studie – had niet beter kunnen zijn!”

Staan nu alle seinen op groen om zelf met de Maastro Applicator te gaan werken? “Bijna”, aldus Maaike, “zoiets gaat altijd in vele kleine stappen. We zullen de eerste patiënten binnen een studie behandelen. Daarna wordt het hopelijk een standaard indicatie. Het lijkt erop dat dat slechts een kwestie van tijd is.”

Centre of Excellence en brachy school

Dankzij de strategische samenwerking met Varian fungeert Maastro sinds 2022 als Varian Center of Excellence voor brachytherapie. Centra van over de hele wereld komen naar Maastricht om te leren hoe Maastro brachytherapie bij baarmoederhalskanker in de praktijk brengt. Evert: “Er zijn centra die jaarlijks duizend tot tweeduizend patiënten met baarmoederhalskanker behandelen. Als zo’n centrum overstapt op deze unieke brachybehandeling, dan heeft dat een enorme positieve impact op hun patiënten.”

* GEC is de afkorting van Groupe Européen de Curiethérapie. Curietherapie, inderdaad afgeleid van Marie Curie, is de eerste vorm van brachytherapie. Van oudsher dicteerden de Fransen de brachytherapie wereldwijd. Maar dat is, aldus Evert, aan het veranderen!

-

Nu al eerste innovatie maastro applicator?

Het Britse SurgEase Innovations werkt aan een koppelstuk voor een endoscoop zodat we de tumor van dichtbij kunnen bekijken. Maaike en Evert zien veel meerwaarde en ook Varian is enthousiast.

Maastro applicator

Maastro applicator Een applicator met holle kanalen waarin een radioactieve iridiumbron wordt geplaatst. Hiermee kunnen endeldarmtumoren behandeld worden. Pluspunten: gemakkelijk te koppelen aan de bestaande Varian-apparatuur voor brachytherapie, eenvoudig te gebruiken en veel goedkoper dan het alternatief tot nu toe.

Brachytherapie

Inwendige bestraling door een radioactieve bron vlakbij de tumor in het lichaam in te brengen.

Aronnijs Fotogr Maastro14nov23 HR 018

Maaike Berbée, Frank Verhaegen, Evert van Limbergen met de maastro rectum applicator

Maaike Berbée, radiotherapeut-oncoloog

“Hoe cool zou het zijn als wij, in Maastricht, bij de Brachy School toekomstige gebruikers gaan leren om met onze Maastro Applicator te werken?” Supercool! En nog realistisch ook!