Vijf jaar protonentherapie: zorghelden op de werkvloer
Waar techniek en mens elkaar ontmoeten
Voor veel patiënten kan het vooruitzicht van een bestralingsbehandeling best zenuwslopend zijn. Maar dankzij laboranten zoals Anouk Vullings, die al zes jaar werkzaam is bij Maastro als laborant, worden deze zorgen aanzienlijk verzacht. "Het moment dat patiënten voor het eerst bij ons komen, is altijd spannend. Het is aan ons om hen op hun gemak te stellen en het proces zo comfortabel mogelijk te laten verlopen," vertelt Anouk.
Combinatie mens en techniek
Anouk heeft ervaring opgedaan in de radiologie en maakte vervolgens de overstap naar de radiotherapie bij Maastro. Voor haar de perfecte combinatie van techniek en met mensen werken. Samen met haar protonen collega’s is zij gespecialiseerd in de longbestralingen. In haar functie helpt ze patiënten die voor protonentherapie naar Maastro komen. Dit vraagt om nauwkeurig teamwork en een persoonlijke benadering. "We beginnen met een CT-scan, en op basis daarvan maak ik het bestralingsplan. Samen met de artsen bepalen we het beste behandelplan voor de patiënt. Het mooie aan protonenbehandelingen is dat we een kleinere patiëntengroep hebben, waardoor we patiënten vaak meerdere keren per week zien. Zo bouw je toch sneller een band met iemand op."
Open sfeer
Hoewel het maken van een bestralingsplan een technisch proces is, benadrukt Anouk ook hoe belangrijk het menselijke aspect van haar werk is. "Tijdens de behandeling sta je letterlijk naast de patiënt. Ze horen en voelen niets van de bestraling zelf, maar toch merk je dat het soms spannend voor hen kan zijn. Daarom probeer ik altijd een open sfeer te creëren, even te vragen hoe het met hen gaat, en hen gerust te stellen." Soms gaat iets volgens plan, bijvoorbeeld een technische storing of moet er iets ad hoc aangepast worden. "In zulke situaties probeer ik altijd helder te communiceren met de patiënt, zodat ze begrijpen wat er gebeurt en ze zich minder zorgen maken." Anouk geniet van de afwisseling in haar werk. "De ene dag voer ik bestralingen uit op het bestralingstoestel en de andere dag werk ik achter de schermen aan een zo optimaal mogelijk bestralingsplan voor de patiënt.”
Verbinding
De samenwerking binnen het team is ook essentieel. "We hebben een hecht team van zo’n twintig laboranten bij de protonentherapie, en iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: de patiënt de best mogelijke zorg bieden. Wat voor haar het werk zo bijzonder maakt, is de impact die ze heeft op het welzijn van haar patiënten. "Mijn doel is altijd om ervoor te zorgen dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen, ongeacht de spanning die de behandeling met zich meebrengt. Als we die verbinding kunnen maken, weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan."
Laboranten zoals Anouk zijn ware zorghelden op de werkvloer. Ze combineren geavanceerde techniek met menselijk contact, en spelen een cruciale rol in de zorg voor patiënten die bestraling ondergaan. Dankzij hen verloopt de behandeling niet alleen medisch nauwkeurig, maar ook op een manier die de patiënt centraal stelt.
De rol van laboranten binnen radiotherapie is van onschatbare waarde. Mensen zoals Anouk Vullings zorgen ervoor dat de behandeling zowel technisch als persoonlijk perfect aansluit bij de behoeften van de patiënt. Ze maken van elke dag een nieuwe kans om iemand op weg te helpen naar herstel, en dat maakt hun werk onmisbaar.
Meer weten over protonentherapie
Wil je meer weten over protonentherapie, bezoek dan deze pagina, met alle uitleg en relevante informatie.
Radiotherapeutisch laborant Anouk Vullings
Spanning wegnemen"Mijn doel is altijd om ervoor te zorgen dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen, ongeacht de spanning die de behandeling met zich meebrengt. Als we die verbinding kunnen maken, weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan."