Protonentherapie bij Maastro - patiënt & arts

Hans Riet uit Eindhoven heeft onlangs protonentherapie gekregen bij Maastro. Samen met zijn echtgenote Marga heeft hij daarom in de zomer van 2024 veel tijd in Maastricht doorgebracht. Radiotherapeut oncoloog Judith van Loon was hier zijn behandelend arts. Hans, Marga en Judith vertellen.

Hans Riet: “Het was puur toeval. Op een controlescan - ik heb nog niet zo lang geleden prostaatkanker gehad - meende men een vergrote lymfeklier tussen de longen te zien. In de longen zelf is helemaal niets te vinden, maar uit een biopt bleek het toch om een uitzaaiing van longkanker te gaan. Gelukkig waren we er vroeg bij, ik heb helemaal geen klachten gehad. Van de bestraling van de prostaatkanker met fotonen heb ik flinke bijwerkingen gehad, nog steeds. Ik had gelezen dat je bij protonentherapie minder kans op bijwerkingen hebt. Daarom heb ik aan de longarts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gevraagd of ik in aanmerking kwam voor protonentherapie. Dat ik daarvoor zes weken bijna dagelijks naar Maastricht moest of in de regio moest verblijven , vond ik geen probleem. Al was het op sommige dagen wel pittig. De ruimte waar de bestraling plaatsvindt, deed me denken aan de teletijdmachine van professor Barabas van Suske & Wiske. Het ziet er heel futuristisch uit, maar ik heb me er door de professionele én warme aandacht altijd veilig gevoeld. Tijdens de bestraling ben ik zelfs een paar keer in slaap gevallen. Dat hadden ze hier nog nooit meegemaakt.”

Marga Ansems: “Mijn man en ik zijn bij Maastro meer dan prima opgevangen. Fijn ook dat we een beroep konden doen op de diëtist en de maatschappelijk werker. De afspraken gingen altijd in goed overleg, je kunt tot hier tot tien uur ’s avonds en zelfs op zaterdag terecht. Hans is er heel soepel doorheen gekomen. De bestralingen zijn nu klaar en hij heeft amper bijwerkingen gehad. Hij is wel moe, maar dat kan ook door de combinatie met chemotherapie zijn. Het komend jaar krijgt hij nog wel immuuntherapie, maar dat gebeurt dan, om de twee weken, in Eindhoven.”

Judith van Loon: “We horen het steeds vaker dat patiënten zélf aan hun behandelend arts vragen of protonentherapie wellicht een optie is. Het Catharina Ziekenhuis maakte voor meneer Riet een bestralingsplan met fotonenbestraling. Bij Maastro maakten we een plan voor protonenbestraling. Met de zorgverzekeraars is afgesproken dat we de bestralingsplannen van beide bestralingsopties vergelijken. Kort uitgelegd: als bestraling met protonen voorspelt dat er minder kans is op bijwerkingen aan het hart, de longen of de slokdarm, dan komt de patiënt in aanmerking voor bestraling met protonen. Veel vragen over protonentherapie zijn al beantwoord door de verwijzende artsen. Tijdens het intakegesprek bij Maastro vertellen we dat de protonenbestraling zelf iets langer duurt dan de bestraling met fotonen; ongeveer 25 minuten per keer. Ook leggen we uit dat we voordat we met bestralen beginnen, eerst een nieuwe scan maken én dat we wekelijks opnieuw scannen voor extra controle. Edith, onze patiëntbegeleider, helpt mensen van buiten de regio Limburg bij het vinden van een hotel of vakantieverblijf tijdens de weken dat ze bij ons komen. Al zijn er ook mensen die dagelijks op en neer rijden. Dat is maatwerk. Vrijwel elke zorgverzekeraar vergoedt de reis- en verblijfkosten.”

2024 campagne protonen long

Arts Judith van Loon legt uit dat beide bestralingsplannen worden vergeleken. "Als bestraling met protonen voorspelt dat er minder kans is op bijwerkingen aan het hart, de longen of de slokdarm, dan komt de patiënt in aanmerking voor bestraling met protonen."

Share