Big Data & Kunstmatige Intelligentie – tools in de gezondheidszorg

Foto genomen voor de intrede van noodmaatregelen coronacrisis

Dataspecialisten van Maastro laten met voorspellende computermodellen zien hoe patiënten met prostaatkanker beter behandeld kunnen worden. Dit doen we aan de hand van Big Data’ die als het ware de nieuwe grondstof is voor de hedendaagse gezondheidszorg”, legt professor Clinical Data Science André Dekker uit. Als hoofd van de onderzoeksdivisie Clinical Data Science van Maastrois hij gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met kanker en dagelijks met data bezig.

Doordat elke patiënt uniek is, krijgt hij een behandeling die afgestemd is op zijn karakteristiek. Deze methode is in lijn met Maastro’s visie dat iedere patiënt uniek en daar een unieke behandeling bij hoort. Dit geldt ook voor het nemen van beslissingen. Deze worden samen met de patiënt genomen. “Naast het bieden van de beste medische behandeling vinden we ook dat een patiënt zelf in regie moet kunnen blijven over zijn behandelproces, zegt André Dekker.  

In een recent artikel gepubliceerd in de NRC XTR legt hij en zijn onderzoekscollegadr. Rianne Fijten, uit hoe we met inzet van ‘Personal Health Train (PHT)’ de data verkrijgen en hoe we deze weer kunnen vertalen naar uitkomstvoorspellingsmodellen, die vervolgens de specialist helpt bij het behandelen van patiënten.  

Samen beslissen en de patiënt de regie laten houden over zijn eigen behandeling, ondersteund met Kunstmatige Intelligentie (AI) zijn dan ook uitgangspunten van Maastro’s strategie. Met het bouwen van voorspellingsmodellen op basis van big data gaan we komende jaren nog mee verder. 

Lees hier het hele artikel dat verder ingaat op Big Data, Kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’ en hoe met de inzet hiervan Maastro tot een verbetering van de gezondheidszorg kan komen.  NOTE: artikel is afkomstig van NRC XTR | Fotografe: Marieke Duijsters.