Britse medisch specialisten op bezoek bij Maastro

Vorige week was een aantal medisch specialisten voor borstkanker uit diverse grote ziekenhuizen in UK op bezoek bij Maastro Protonentherapie. Zij kwamen bij Maastro kijken hoe patiënten met borstkanker hier worden behandeld met protonen. Ook zij willen borstkankerpatiënten gaan behandelen met protonentherapie, met name omdat de bijwerkingen bij deze nieuwe radiotherapie verminderd kunnen worden.

Model-based

Eveneens is de Britse borstkanker protonen groep erg geïnteresseerd in de model-based methode om patiënten te selecteren voor een radiotherapeutische behandeling. “Zij gaan ons model gebruiken in een trial,” vertelt Prof. Dr. Liesbeth Boersma, radiotherapeut-oncoloog en directeur patiëntenzorg. “Om zo de resultaten te vergelijken van de gebruikelijke fotonen met de nieuwe protonen. Als volgens ons model de kans op ernstige hartschade met meer dan 2,5% toeneemt door fotonenbestraling in vergelijking tot geen bestraling, vinden ze het in de UK voldoende om patiënten in aanmerking te laten komen voor hun trial. Hierbij gaan ze uit dat de kans op hartschade met protonen dan altijd met minder dan 0,5% toeneemt in vergelijking met. geen bestraling.”

Hartschade

De selectie voor de Britse trial is dus vrijwel gelijk aan hoe in Nederland patiënten worden geselecteerd voor protonentherapie. Volgens het Nederlands landelijk Indicatie Protocol Protonentherapie (LIPP) voor borstkanker moet een patiënt minstens 2% minder kans hebben op hartschade met protonen dan met fotonen. “Daar waar wij al geloven dat ons model klopt, en dus valide genoeg is om patiënten protonentherapie aan te bieden, gaan zij onderzoeken of protonen bij deze selectiemethode inderdaad tot betere resultaten leidt dan bij fotonen.”

Gezamenlijk analyseren

Zowel in de UK als in Nederland zullen ook andere bijwerkingen dan hartschade worden vastgelegd, zoals cosmetische uitkomsten en verminderding van de schouderfunctie. “Uiteindelijk kunnen we de verzamelde gegevens in Nederland en de UK gezamenlijk analyseren, en om definitief inzicht te kunnen krijgen in de voordelen van protonen ten opzichte van fotonen.”

Samenwerking

Een interessant bezoek. Voor beide partijen. “We kunnen veel van elkaar leren. Wij hebben weliswaar al de nodige kennis en ervaring opgebouwd van protonenbestralingen van borstkankerpatiënten en van diverse andere complexe kankersoorten. Hiermee kunnen we hen verder helpen. Van de andere kant is protonentherapie een totaal andere radiotherapie. En dus zijn we erg geïnteresseerd in hun zienswijze. Een mooie samenwerking waarbij we over en weer veel informatie kunnen uitwisselen.”