Financiering STOPhersentumoren

Financiering STOPhersentumoren

Recent heeft Maastro in samenwerking met het MUMC+ een financiering ontvangen van STOPhersentumoren (https://stophersentumoren.nl/) om onderzoek te gaan doen naar de relatie tussen stress en de uitkomst van de behandeling met radiotherapie en chemo bij glioblastoom (GBM) patienten. Uit eerder onderzoek blijkt dat een groot deel van de GBM patiënten met een hersentumor stress ervaren.

Stress heeft invloed op verschillende hormonen en kan daardoor ook mogelijk invloed hebben op de effectiviteit van de behandeling. In het huidige onderzoek gaan we gebruik maken van onder andere een slim horloge om de beweging, het slaappatroon en de hartslag van veertig patiënten te meten, om zo de relatie tussen stress en de uitkomst van de behandeling te onderzoeken.

Karen Zegers, senior Clinical Researcher bij Maastro: “We zijn ontzettend blij met het verkrijgen van deze financiering. Dit stelt ons in staat om de invloed van stress tijdens de behandeling beter in kaart te brengen en in de toekomst patiënten die stress ervaren beter te ondersteunen. Bovendien is het een heel patiëntvriendelijke manier om informatie te verzamelen, zodat deelname en het deelnameproces voor de patiënt heel laagdrempelig wordt.

Lees ook : “Is stress een voorspellende factor voor de algehele of progressievrije overleving van patiënten met glioblastoom”