Kristel Schoenmakers: “Ik kon bij mijn stagebegeleidster altijd binnen lopen om even te sparren.”

Voor het afstuderen van haar studie ‘Health Care Policy Innovation and Management’ aan de Maastricht University liep Kristel Schoenmakers stage bij Maastro. Samen met twee andere studenten van haar studie startte ze in april van dit jaar. In juni was ze klaar met haar onderzoek. In drie maanden onderzocht Kristel Schoenmakers hoe de multidisciplinaire teams binnen Maastro functioneren en wat hun impact is binnen de organisatie.

Multidisciplinaire teams

“Binnen Maastro werken ze met multidisciplinaire teams sinds 2016. Hierin zitten radiotherapeut-oncologen, laboranten en klinische fysici. In elk team zitten zo’n 20 à 30 personen. Met interviews heb ik in kaart gebracht hoe op dit moment de multidisciplinaire teams werken. Dit heb ik vervolgens vergeleken met de meer kwantitatieve ervaringen (vragenlijsten, data uit software) binnen Maastro van voor 2016 tot nu. De resultaten lieten zaken zien die iedereen al wist. Maar er waren ook verrassingen. De algemene conclusie is dat er een goede basis is gelegd voor de multidisciplinaire teams binnen Maastro. In de praktijk van alle dag loopt het prima. De structuur is goed opgezet; in die zin is Maastro uniek in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd is het ook een ongoing process. Het principe van multidisciplinaire teams is nooit uit ontwikkeld. Het is een  continu proces van blijven verbeteren en de teamontwikkeling gaat gestaag door.

Van theorie naar praktijk

Ik vond het een verademing om na alle theorie eindelijk in de praktijk te zien hoe zaken functioneren. In de studieboeken lijkt het allemaal zo eenvoudig. De praktijk is vaak toch weerbarstiger. Mijn stage was heel afwisselend. Nadat ik me had verdiept in de materie, ben ik gestart met de interviews. Nagenoeg elke dag had ik een afspraak. Daarnaast kon ik ook thuis werken. Ik kon bij mijn stagebegeleidster Pascale Simons altijd binnen lopen om even te sparren en zaken te bespreken; we hadden een goede klik. Ook de verdere contacten binnen Maastro liepen heel makkelijk. Soms dacht ik wel eens, zit een arts nu op mij te wachten. Maar achteraf heb ik veel positieve feedback gekregen. Over het algemeen vonden ze het interessant om zaken ook eens vanuit een andere kant toe te lichten. Binnen Maastro staan ze zeker open voor een frisse blik. Dat heb ik als erg prettig ervaren.”