KWF Young Investigator Grant

KWF Kankerbestrijding trekt ruim 30 miljoen euro uit om belangrijke onderzoeken mogelijk te maken. Zo blijft oncologische vooruitgang ook in coronatijd mogelijk. 

Flinke impuls aan kankeronderzoek in coronatijd 

Young Investigator Grant

Deze financieringsvorm is bestemd voor jonge artsen en onderzoekers in de beginfase van hun wetenschappelijke carrière. De Young Investigator Grant (YIG) biedt hen de kans hun eigen onafhankelijke onderzoekslijn op te zetten. Vandaag maakte KWF bekend dat dr. Kim Kampen de Young Investigator Grant heeft mogen ontvangen.

Leukemie bestrijden met antidepressiva?

Hoewel Alpe d’HuZes in 2020 vanwege corona niet door kon gaan, werd alsnog ruim 7 miljoen euro opgehaald. Uit de opbrengsten financiert KWF baanbrekend onderzoek, waaronder dat van dr. Kim Kampen. In het Maastricht UMC+ zoomt zij in op leukemiecellen met een bepaalde genetische fout. Deze gebruiken voor hun stofwisseling andere stoffen dan gezonde cellen. Dat maakt ze kwetsbaar: wat als je de toevoer van die stoffen stopt? Kampens aandacht gaat uit naar een antidepressivum waarvan bekend is dat het zo’n transportroute blokkeert. In het laboratorium onderzoekt ze het effect van dit middel in combinatie met huidige en nieuwe leukemiemedicijnen. Dr Kim Kampen Oncogene metabole map in leukemie; De weg naar verbeterde therapeutische strategieën € 507,000.

Lees ook: KWF 30 miljoen euro voor onderzoek naar kanker