Leuk om gast te zijn bij Maastro!

Onlangs was KWF kankerbestrijding op bezoek bij Maastro met zo’n dertig personen. Een divers gezelschap: vrijwilligers, collectanten, schenkers en geïnteresseerden. Allemaal uit Limburg. KWF had hen uitgenodigd voor een rondleiding door Maastro. “Erg indrukwekkend,” stelt Lenneke Goslings, relatiemanager van KWF. “Zeker de rondleiding door de nieuwe protonenbunker met de nieuwste mogelijkheden om kankerpatiënten te bestralen.”

Innovatief

De techniek om te bestralen met protonen is bij Maastro afgelopen februari in gebruik genomen. Er zijn voor deze therapie slechts drie vergunningen afgegeven in Nederland. In Zuidoost Nederland is Maastro het enige instituut. Met deze innovatieve techniek wordt de kans op bijwerkingen verminderd. Bij protonentherapie stopt de straling namelijk grotendeels in de tumor. Het komt hierdoor nagenoeg niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel, bijvoorbeeld de oogzenuw of de geheugen gebieden. Vooralsnog is bestralen met protonen alleen mogelijk voor patiënten met hoofd-halskanker of borstkanker. In de loop van dit jaar wordt bestraling met protonen ook nog mogelijk voor enkele andere kankerpatiënten.

Enthousiast

“We onderhouden een warme relatie” vertelt Lenneke Goslings. “Tijdens zo’n dag krijgen we echt een doorkijk door de organisatie. Opvallend is hoe enthousiast de medewerkers vertellen over hun vak. Ze zijn écht heel bevlogen. Ze vertellen gepassioneerd over hun vak. Bovendien is alles heel goed verzorgd. Het ontvangst is allerhartelijkst. Het is dan ook heel leuk om bij Maastro op bezoek te zijn.”