Maak kennis met Liesbeth Boersma, radiotherapeut-oncoloog en directeur patiëntenzorg bij MAASTRO

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is deze week een interview verschenen met Liesbeth Boersma. 

Wie bent u en wat doet u, waar werkt u? Ik ben radiotherapeut-oncoloog, en werk als directeur patiëntenzorg in MAASTRO clinic, het radiotherapie-instituut van Limburg. MAASTRO clinic verzorgt de radiotherapie voor alle ziekenhuizen in Limburg, staat sinds 2006 in Maastricht, en is nauw verbonden met het MUMC+. Als hoogleraar radiotherapie “in het bijzonder mammacarcinoom” ben ik verbonden aan de Universiteit van Maastricht.

Wat wilde u vroeger worden?
Wat ik als kind wilde weet ik eigenlijk niet; vanaf ongeveer 5e klas middelbare school dacht ik al medicijnen te gaan studeren. Mijn belangrijkste drijfveer was “ontdekken hoe het lichaam werkt”.

Wie is uw grootste inspiratiebron?
In het werk waren dat Joos Lebesque en Harry Bartelink, mijn co-promotor en promotor tijdens mijn eerste schreden op het pad van de radiotherapie; in het “gewone” leven waren mijn ouders een grote inspiratiebron, nu mijn echtgenoot.

Wat is de grootste vergissing in uw carrière geweest?
Kan ik me niet bedenken; misschien probeer ik cognitieve dissonantie op te heffen, maar ik ben altijd heel gelukkig met mijn keuzes geweest.
Wat was de beste stap in uw carrière?
Om voorafgaande aan een verdere specialisatie eerst promotieonderzoek te gaan doen. Ik was en voelde me ontzettend jong toen ik afgestudeerd basisarts was (24 jr.), en was toen nog totaal niet toe aan een verantwoordelijke baan als arts. Tijdens mijn 4.5 jarig promotieonderzoek heb ik de kans gekregen me inhoudelijk en als mens verder te ontwikkelen, en wat rijper aan de opleiding radiotherapie te beginnen.

Waar bent of was u het gelukkigst?
Op de fiets samen met mijn echtgenoot, fietsend door het prachtige Limburgs heuvelland.

Wat is uw mooiste publicatie?
De publicatie waar we een Europese richtlijn beschrijven om de kliergebieden in te tekenen bij borstkanker. Door het eenduidig definiëren van deze kliergebieden wordt het straks veel makkelijker resultaten van verschillende studies in Europa met elkaar te vergelijken.

Welk boek moet elke dokter lezen en waarom?
The bonfire of the vanities van Thomas Wolfe. In dit boek wordt prachtig en confronterend beschreven hoe een gerenommeerde beursmakelaar ten onder gaat na een hit&run ongeval waarbij zijn minnares achter het stuur zat. Het laat zien dat eerlijkheid het langst duurt, en dat zelfs de meest gevierde en succesvolle mensen ten onder kunnen gaan aan hun ijdelheid.

Heeft u een ‘guilty pleasure’?
Nee, ik hou niet van die term: ik vind dat je je nooit zou moeten schamen voor iets dat je leuk vindt!
Welke series of tv-programma’s kijkt u graag?
Ik kijk vooral detectives, nieuws en sportprogramma’s. Bij de detectives ben ik vooral gecharmeerd van Engelse en Scandinavische thrillers, waarbij ik niet alleen geniet van de spanning, maar ook van de prachtige natuurbeelden.

Welke persoonlijke ambities heeft u?
Mijn persoonlijke ambitie is vooral om de dingen die ik doe goed te doen; Bij MAASTRO clinic zijn we als een van de drie radiotherapieafdelingen in Nederland bezig een protonentherapiecentrum (PTC) faciliteit te bouwen voor Zuidoost Nederland (ZON-PTC). Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat we eind 2018 onze eerste patiënt daar op een veilige en hoogstaande manier kunnen bestralen.

Hoe past alcohol in uw leven?
Goed, ik geniet iedere dag van een heerlijk glaasje rode wijn.

Als u nu geen radiotherapeut was, wat zou u dan het liefste zijn?
Ik denk dat ik dan in het onderwijs had gezeten, of, volgens mijn echtgenoot had ik beter prof-wielrenster kunnen worden.

Heeft u een tip voor geneeskundestudenten?
Als je promotieonderzoek wil doen, doe dat voorafgaande aan je vervolgopleiding in plaats van tijdens een drukke klinische baan of opleiding. Als je er van houdt, is het een ongelofelijke luxe en prachtige ervaring om 4 jaar fulltime onderzoek te kunnen doen.

Wat is uw motto of lijfspreuk?
Volg je hart en pluk de dag!