MAASTRO clinic verwelkomt radiotherapeut-oncoloog met ruime klinische ervaring in protonentherapie

Op 1 november verwelkomden we radiotherapeut-oncoloog Carmen Ares bij bestralingsinstituut MAASTRO clinic. Carmen is de eerste radiotherapeut-oncoloog in Nederland met ruime klinische ervaring in de protonentherapie. Bij MAASTRO clinic wordt momenteel het nieuwe protonentherapiecentrum ZON-PTC gebouwd. Naar verwachting wordt hier eind volgend jaar de eerste patiënt behandeld met protonentherapie. Daarmee is ZON-PTC een van de drie protonentherapiecentra in Nederland.

Na haar opleiding en werkervaring als radiotherapeut-oncoloog in Barcelona, heeft Carmen haar carrière voortgezet in Geneve. Vervolgens heeft zij zich gespecialiseerd in protonentherapie. In het protonentherapiecentrum van ‘Massachusetts General Hospital’ in Boston volgde zij een protonentraining (een zogenaamd fellowship). Vervolgens werkte Carmen gedurende bijna 10 jaar in het protonentherapiecentrum van het ‘Paul Scherrer Institute’ in Villigen (Zwitserland), een van de meest toonaangevende protonencentra in de wereld. Als radiotherapeut-oncoloog was zij tevens hoofd van de aandachtsgebieden kindertumoren en schedelbasistumoren. Daarnaast verrichte zij veelvuldig onderzoek op het gebied van zowel protonen- als fotonentherapie bij diverse tumorsoorten, waaronder schedelbasistumoren, borsttumoren, sarcomen, longtumoren, tumoren aan het centrale zenuwstelsel en tumoren bij kinderen.

Binnen ons protonentherapiecentrum ZON-PTC zal Carmen haar uitgebreide kennis en expertise aanwenden voor een veilige opstart van deze nieuwe behandeling. Tevens zullen alle zorgprofessionals (voornamelijk artsen, laboranten en klinisch fysici) van haar kennis gebruik kunnen maken in hun opleiding voor protonentherapie. Naast twee klinisch fysici met ervaring in protonentherapie, heeft ZON-PTC nu dus ook een radiotherapeut-oncoloog in dienst. Daarmee heeft ZON-PTC getraind personeel beschikbaar voor de klinische introductie van protonentherapie in Maastricht. Ook ervaren (fotonen) radiotherapiepersoneel wordt komend jaar verder geschoold en ingewerkt.