Nieuwe geavanceerde CT scanner in gebruik

Snellere en nauwkeurigere beeldvorming, minder röntgenstraling voor de patiënt!

Vandaag, woensdag 14 maart 2018, is de eerste patiënt gescand op een nieuwe CT scanner bij MAASTRO CLINIC.

Voor het naar binnen brengen van de scanner werd enkele weken geleden speciaal de zijgevel van ons gebouw open gemaakt om vervolgens met een hijskraan het nieuwe apparaat naar binnen te takelen. De Somatom Drive van Siemens Healthineers is een zeer geavanceerde CT scanner (Computer Tomografie Scanner) waarbij het mogelijk is de patiënt simultaan te scannen met twee verschillende energieën (Dual-Energy). Hierdoor is het mogelijk uitzonderlijk goede beeldkwaliteit te krijgen terwijl de opgelopen dosis röntgenstraling voor de patiënt laag is. Deze Dual-Energy modus maakt het mogelijk dat weefsel, botten en implantaten, in combinatie met intelligente algoritmes,  nauwkeurig van elkaar onderscheiden en gekarakteriseerd kunnen worden.

De scanner is ook zeer snel waardoor CT scans van bijvoorbeeld de longen zonder hulpmiddelen om de ademhaling te beheersen, beoordeeld kunnen worden. Tot slot, de unieke eigenschappen maken deze scanner ook zeer geschikt in de voorbereiding op een behandeling met protonentherapie waardoor hij zeer belangrijk is voor het Zuidoost Nederland Protonentherapiecentrum, ZON-PTC , dat eind dit jaar haar deuren opent bij MAASTRO clinic.

Bas Nijsten, hoofd fysica innovatie: “Imaging met deze hoogwaardige en high-end dual-energy CT scanner is onmisbaar in het voorbereidingstraject op radiotherapie voor alle patiënten die door MAASTRO clinic en ZON-PTC behandeld worden”.