Onderzoek of beter leefpatroon bijdraagt aan betere behandeluitkomst

Onderzoek of beter leefpatroon bijdraagt aan betere behandeluitkomst

Bestralingskliniek Maastro start begin 2021 een studie om na te gaan of een beter leefpatroon in voeding, beweging en rookgedrag kan bijdragen aan het doorstaan van de zware behandeling die longkankerpatiënten ondergaan in het geval een operatie niet mogelijk is.

Eerdere resultaten hebben aangetoond dat het succesvol afronden van de behandeling bijdraagt aan een betere behandeluitkomst. Ook is aangetoond dat voeding, beweging en roken een belangrijke rol vervullen in de lichamelijke processen die een rol spelen bij herstel. Initiatiefnemers Cheryl Roumen, Karen Zegers en Dirk de Ruysscher zullen onderzoeken of longkankerpatiënten beter het complete behandeltraject kunnen afronden dat bestaat uit chemotherapie, bestraling en immunotherapie.

Onderzoek PERCUSSION

Bijdragen aan missie Maastro – beste behandeling met zo weinig mogelijk bijwerkingen. 

Het project genaamd PERCUSSION: “Personalized ExeRCise nUtrition Smoking ceSsatION (PERCUSSION) for stage III lung cancer patients receiving concurrent chemoradiation and durvalumab” draagt bij aan de missie van Maastro om de beste behandeling te geven met zo weinig mogelijk bijwerkingen. “We willen nagaan of we deze kwetsbare groep patiënten beter kunnen ondersteunen tijdens de behandeling en de kwaliteit van leven kunnen verhogen.”, aldus initiatiefneemster Cheryl Roumen. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van Astra Zeneca.