Patiënt met kanker hoeft minder lang op de scanner bij voorbereiding op bestralingsbehandeling

Minder lang op de scanner bij voorbereiding op bestralingsbehandeling

Gebruik maken van de ultramoderne PET/CT- scanner aangekocht door MUMC+, betekent ook voor Maastro een lagere belasting voor patiënten met kanker en op termijn kostenbesparing voor de gezondheidszorg en een grotere efficiency.

Bij de bestraling van kankerpatiënten zijn zeer goede gedetailleerde medische scans van de tumor van patiënten van groot belang. Tot voor kort maakten bestralingskliniek Maastro en het Maastricht UMC+ ieder gebruik van een eigen PET/CT- scanner. Sinds kort hebben zij de handen ineengeslagen om de nieuwe digitale PET/CT-scanner van het MUMC+ ook in te zetten voor patiënten afkomstig van Maastro.

De PET/CT-scan wordt ingezet bij verschillende patiëntencategorieën: voor oncologische, orthopedische en neurologische patiënten en het opsporen van infecties.

De gebouwen van Maastro en MUMC+ zijn verbonden met elkaar en beide organisaties kennen op het gebied van topklinische en topreferente patiëntenzorg een nauwe samenwerking.

Ruim een decennia geleden was Maastro de eerste radiotherapie instelling in Europa met een eigen PET/CT-scanner in huis. Dit was zeer uniek. De nieuwe digitale PET/CT-scanner bij MUMC+, die ook de huidige machine bij Maastro op den duur vervangt, is een ultramoderne machine die een zeer hoge kwaliteit beelden genereerd. Bovendien wordt door de software gecorrigeerd voor ademhalingsbewegingen van de patiënt op zowel het PET- als CT-beeld, waardoor de beelden scherper zijn dan bij een reguliere PET/CT. Dit alles draagt bij aan een hogere kwaliteit, waardoor kleine afwijkingen, zoals uitzaaiingen van tumoren en kleine infectiehaarden, beter te zien zijn. De nieuwe PET/CT-scanner onderscheidt zich verder van zijn voorgangers doordat een groter gedeelte van het lichaam in kortere tijd gescand kan worden en dus sneller is met minder belasting voor de kankerpatiënt die korter op de onderzoekstafel ligt.

Fotomateriaal: bron MUMC+