Patiëntverhaal – Protonentherapie bij Maastro

Kwaliteit van leven is belangrijk

“Het is altijd bij een ander, nu ben jij het”

Zijn pensioen stond voor zijn deur, zijn bedrijven waren verkocht, de vakantie was gepland maar vanwege een klacht ging John toch maar even naar de huisarts. Een week later lag hij in het ziekenhuis. Opeens zat hij in de molen. Eerst een uitgebreide operatie, daarna elke dag bestraling en gelijktijdig wekelijks chemotherapie. Samen met zijn vrouw, reisde hij iedere dag op en neer naar Maastro vanuit Nijmegen, drieëndertig dagen lang. Zijn protonentherapiebehandeling is recent afgerond en gelukkig kan hij spreekwoordelijk opgelucht ademhalen. De protonentherapie is hem goed bevallen en hij heeft gedurende het behandeltraject vrijwel nergens last van gehad. Tevens vallen de bijwerkingen hem reuze mee.

Verwijzing

Omdat hij meer over protonentherapie wilde weten, ging hij zelf online hiernaar op zoek. Hij kwam uit bij Maastro en las hij over deze innovatieve bestralingstechniek. Hij kaartte dit aan bij zijn behandelend arts in Nijmegen. Dokter Zwijnenburg stond er ook voor open en heeft ervoor gezorgd dat John goed werd doorverwezen naar Maastro.  De patiënt heeft er tenslotte voordeel bij omdat er op de lange termijn minder bijwerkingen zouden kunnen optreden. Uiteindelijk kreeg hij een positief planvergelijk voor protonentherapie en kon hij met protonen behandeld worden.

Hij is vol lof over zijn radiotherapeut-oncoloog, Frank Hoebers. “Dankzij zijn goede begeleiding en steun, stond ik positief in het traject. Het scheelt enorm om een arts te hebben waarmee je goed kan praten.” Ook is hij erg te spreken over zijn verwijzer dokter Zwijnenberg in Nijmegen die hem goed heeft weten te begeleiden tijdens het verwijzen naar Maastro.

Oog voor de mens

De behandeling zelf is John reuze meegevallen. Hij werd geïnformeerd dat hij vrij lang stil moest liggen op de bestralingstafel. Toch vond hij het niet onprettig om 45 minuten, met een fixatiemasker op, in dezelfde houding te liggen. “De laboranten waren zeer vriendelijk en zorgden ervoor dat ik comfortabel kon liggen en door hun voortdurende aandacht en oplettendheid voelde ik mij op mijn gemak. Met veel aandacht voor je als mens en niet alleen als ‘de patiënt’, zo voelde heel mijn traject bij Maastro, vanaf begin tot eind.”

Samen ziek

Als er geen Corona was geweest dan was de keuze voor een hotel of vakantiepark in de buurt wel logisch geweest. Maar John gaf aan dat thuis zijn en daar bijkomen van de bestraling het fijnst is. Hij reed naar Maastro en zijn vrouw reed terug. Samen onderweg naar Maastro, en samen in het traject. Want zo voelde het voor John. “Ziek zijn doe je samen.”

Kwaliteit van leven

Op dit moment ondervindt John nog wat last van de kaak. Dit is dan ook niet vreemd, aangezien er in zijn linker-en rechterhals 47 lymfeklieren zijn weggehaald. Hij voelt zich over het algemeen lichamelijk 100% en heeft het idee dat de schade aan de gezonde cellen beperkt is gebleven. Het gaat hem om de kwaliteit van leven, zoals hij zelf aangeeft. Op zijn leeftijd (70, red.) is het tijd om nog wat te gaan genieten.