Promotie radiotherapeut-oncoloog Ben Vanneste

Vanmiddag promoveerde Ben Vanneste, radiotherapeut-oncoloog bij MAASTRO clinic, aan de Universiteit Maastricht. Zijn proefschrift is getiteld “Reduction of rectal toxicity in prostate cancer radiation therapy by implantable rectum spacers”.

Ben onderzocht hoe je met een zogenaamde ‘rectum spacer’ (of ‘darmkussentje’) de darmbijwerkingen van uitwendige bestraling bij prostaatkanker kan minimaliseren. Door middel van de ‘rectum spacer’ wordt de afstand tussen de endeldarm en de prostaat vergroot, waardoor de endeldarm uit het bestraalde gebied wordt geduwd. Patiënten met prostaatkanker hebben hierdoor minder last van darmirritatie, waaronder diarree, constipatie, slijmafscheiding, krampen en toegenomen frequentie, drang of incontinentie van ontlasting.

Allerlei aspecten rondom de ‘rectum spacer’ werden bestudeerd: de kosteneffectiviteit, planningsstudies (vergelijkende behandelingen met en zonder ‘rectum spacer’), de selectie van patiënten die er het meeste baat bij kunnen hebben en de eerste implantaties bij prostaatkankerpatiënten en bij Crohnpatiënten. Tenslotte werd het individualiseren van de bestralingsdosis bij het implanteren van een ‘rectum spacer’ onderzocht. Dit is het veilig verhogen van de bestralingsdosis met daarbij een hogere kans op genezing, zonder verhoging van de bijwerkingen.