Protonentherapie beschikbaar voor borstkankerpatiënten na borstreconstructie met siliconen prothese

Nauwkeuriger bestralen

Zeer goed nieuws voor een selecte groep borstkankerpatiënten die een reconstructie met een siliconen prothese hebben ondergaan. Zij kunnen nu ook in aanmerking komen voor protonentherapie, de allernieuwste vorm van radiotherapie (bestraling). Maastro is een van de eerste radiotherapie centra waar ook borstkankerpatiënten met een reconstructie met siliconen prothese met protonentherapie behandeld worden.

Minder kans op bijwerkingen op het hart

Een borstkankerpatiënt komt in aanmerking voor protonentherapie als wordt vastgesteld dat de kans op bijwerkingen met betrekking tot het hart aanzienlijk kleiner is dan die van de traditionele bestraling. Eerst was protonentherapie voor patiënten met een siliconen prothese niet goed mogelijk en werden deze patiënten alleen bestraald met de standaard fotonenbehandeling.

“Protonentherapie kan bij sommige borstkanker patiënten het hart veel beter
sparen dan de gewone bestraling, en verlaagt dan de kans op het ontwikkelen
van een hartinfarct in de jaren na de behandeling.“

Verwijzingen andere radiotherapie centra

Karolien: “Voorheen ondervonden we moeilijkheden om tot een correct bestralingsplan voor protonentherapie te komen. De protonen dienen namelijk door allerlei materiaal en weefsel heen te gaan”. Er is toen grondig onderzoek en veel uitzoekwerk aan te pas gekomen door het team van klinisch fysici, artsen en laboranten om tot het resultaat te komen. “Zeer gunstig dat het nu wel lukt, want sinds de introductie hiervan hebben we al verwijzingen gekregen van andere radiotherapie centra”.

Anonieme patiënt: “Het is best zwaar om iedere dag naar Maastricht te reizen, maar ik heb het er graag voor overgehad. Ik ben nog jong en wil alle kansen aangrijpen om ernstige bijwerkingen zoals een hartinfarct te vermijden. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn kinderen”.  

Zeer waardevol ook voor deze groep patiënten dat we met de nieuwe bestralingstechniek ervoor zorgen dat ze op de lange termijn minder kans hebben op het ontwikkelen van een hartinfarct.

Minder lang op de bestralingstafel

Naast het verkleinen van de kans op bijwerkingen op langere termijn proberen we ook voortdurend om de bestraling zelf minder belastend te maken. Sinds kort maken we gebruik van zogenaamde Surface scanning, een nieuwe manier voor het controleren van de juiste ligging van de patiënt bij de bestraling. Deze scan van de buitenkant van de patiënt wordt vergeleken met de scan die is gemaakt in de voorbereiding van de bestraling. Deze controlerende scan kan zeer snel en zonder bestralingsbelasting gemaakt worden. Daarom zijn we nu aan het uitzoeken of deze de standaard dagelijkse CT-scan op het bestralingstoestel kan vervangen, zodat de patiënt veel minder lang op de bestralingstafel hoeft te liggen, wat weer erg voordelig is voor de behandelingsduur van een patiënt.

foto: Karolien Verhoeven, Radiotherapeut-oncoloog bij Maastro 

 

Publicatie in de Gezond Bijlage van DDL