Start van nieuw onderzoek naar voorspellingsmodel voor hoofd-halskanker

Patiënten met keelkanker worden vaak behandeld met bestraling met of zonder gelijktijdige chemotherapie. Na deze behandeling wordt soms een halsklieroperatie gepland om de eerdere aanwezige lymfklier-uitzaaiingen in de hals te verwijderen. Echter, in een deel van deze patiënten blijkt deze operatie achteraf niet nodig te zijn geweest omdat er geen kankercellen meer zaten in de verwijderde klieren. “Medisch specialisten kunnen echter vooraf vaak moeilijk voorspellen bij welke patiënten een operatie misschien niet hoeft,” stelt Dr. Leonard Wee, senior researcher en medical physicist bij Maastro. “Daarom gaan we een tool voor hen ontwikkelen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen zij dan een risico-inschatting maken welke patiënten beide behandelingen, (chemo-) radiotherapie én chirurgie, daadwerkelijk nodig hebben.”

Niet zonder gevaar

Behandelingen in het hoofd-halsgebied zijn niet zonder gevaar. Zowel bij bestraling als bij chirurgische ingreep. “Veel patiënten hebben na de behandelingen last van een droge mond, moeite met slikken, problemen met eten en praten,” stelt Dr. Frank Hoebers, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. “Wij willen de bijwerkingen en de kans op terugkeer van de tumor verlagen. Als we de behandeling van deze patiënten kunnen reduceren tot alleen de (chemo-) radiotherapie en aanvullende chirurgie kunnen vermijden zal het omliggende gezonde weefsel aanzienlijk minder te lijden hebben. Dit zal de kwaliteit van leven van de patiënt positief beïnvloeden”

Waarborg privacy

Bij dit onderzoek gaat Maastro gebruik maken van de Personal Health Train. Initiatiefnemer en bedenker hiervan is Prof.Dr.Ir. Andre Dekker van Maastro. “De Personal Health Train stelt ons in staat om software met daarin de onderzoeksvraag bij de aangesloten instituten neer te leggen,” vertelt Leonard Wee. “Zij voeren dan met hulp van complexe, zelflerende algoritmes een analyse uit in hun database. De privacy van de patiënten blijft volledig gewaarborgd want de persoonlijke data van de patiënten blijft in de instituten zelf.”

Kunstmatige intelligentie

Voor het onderzoek heeft Maastro onlangs een grant van €400.000 ontvangen van het Hanarth Fonds. Het onderzoek van Maastro past uitstekend bij de uitgangspunten van dit fonds. Het Hanarth Fonds wil namelijk het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning bevorderen en verbeteren om de diagnose, behandeling en uitkomst van patiënten met kanker te verbeteren. Het fonds ondersteunt wetenschappelijk onderzoek dat zich met name richt op zeldzame vormen van kanker, zoals keelkanker.