Sterke vertegenwoordiging Maastro bij ESTRO 38 in Milaan

‘Samen gericht op optimale zorg’ oftewel ‘Targeting optimal care, together’ was het thema van het ESTRO congres in Milaan, april 2019. “Er was een brede vertegenwoordiging van Maastro aanwezig,” aldus Maria Jacobs, bestuurder van Maastro. “En niet zonder succes. Tijdens het congres werd Marc Vooijs gekozen tot bestuurslid, werden er diverse awards gewonnen en werden er verschillende presentaties gegeven door medewerkers van Maastro.”

Benoeming bestuurslid

ESTRO staat voor European SocieTy for Radiotherapy and Oncology. “Het is de non-profit wetenschappelijke organisatie die de rol bevordert van Radiotherapie Oncologie bij de behandeling van kankerpatiënten,” licht Maria Jacobs toe. “Marc Vooijs als vertegenwoordiger van de commissie biologie van ESTRO, werd tijdens het congres gekozen om eveneens zitting te nemen in het overkoepelende bestuur.” Marc Vooijs is Manager Onderzoek en Onderwijs bij Maastro en biomedisch onderzoeker en hoogleraar bij de Universiteit van Maastricht en hoofd van het laboratorium bij de Afdeling Radiotherapie Oncologie van MUMC+.

Awards

Prof. dr. Dirk de Ruysscher, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro, ontving tijdens het ESTRO congres de prestigieuze Regaud award. “Deze prijs werd eerder ontvangen door grote namen binnen het radiotherapeutisch vakgebied, zoals Harry Bartelink (2006) en Jean Bourhis (2017).”

“En onze PhD-studenten Timo Deist en Frank Dankers uit de Knowledge Engineering onderzoeksgroep van Prof.dr.ir André Dekker ontvingen de ESTRO-Varian Research award (€7.500). Zij deden onderzoek naar het gebruik van data van meer dan 20.000 longkankerpatiënten van acht instituten uit China, Nederlands, Italië, Wales en Engeland. Zij hebben deze data gebruikt om succesvol kunstmatige intelligentie toepassingen te ontwikkelen die de overleving van longkankerpatiënten kunnen voorspellen.”

Sprekers

Daarnaast waren er vanuit Maastro eveneens diverse sprekers. “Ans Swinnen, klinisch fysicus bij Maastro, gaf tijdens het congres een presentatie over de zeer nauwkeurige SRS-behandelingen bij meerdere hersenmetastasen. Deze studie heeft ze uitgevoerd samen met haar collega Michel Öllers, ook klinisch fysicus bij Maastro. Over het selecteren van longkankerpatiënten voor aangepaste radiotherapie op basis van Cone BCT vertelde Djoya Hattu, laborante bij Maastro. Bij Cone BCT wordt met röntgenstralen een driedimensionaal beeld gemaakt. En Petros Kalendralis, klinisch fysicus bij Maastro, gaf tijdens het ESTRO congres een toelichting over de werkbelasting bij de zogenaamde Personal Health Train. Hierbij wordt de data voor onderzoek niet naar de analyse gebracht, maar de analyse wordt naar de data gebracht.”

Slotdebat

Als afsluiting van het congres ging Andre Dekker met zijn gesprekspartner het debat aan over datafarming versus datamining. Bij datafarming moet iedereen precies goed vooraf afgesproken items registreren, die je dan later analyseert. Bij datamining kijk je wat er al staat geregistreerd om hiervan een analyse te maken. “Als voorstander van datamining wil Andre Dekker juist voorkomen dat artsen eindeloos van alles moeten registreren. Het is een eer om mee te kunnen doen aan het slotdebat van dit congres. Al bij al kunnen we terugkijken op een uitzonderlijk succesvol ESTRO congres.”

 

Meer informatie over ESTRO