Wereldkankerdag: Kanker zet de wereld op zijn kop

Dit jaar is het thema van Wereldkankerdag ‘Kanker zet je leven op z’n kop’.  “Heel herkenbaar,” stelt Dr. Jeroen Buijsen, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. “Dat is ook wat we van veel patiënten terug horen over het moment dat ze de diagnose hoorden. Hun wereld staat stil; er is vooral verdriet.”

Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is er om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker – én voor hun naasten of nabestaanden – te onderstrepen. In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht.

Open gesprek

Minimaal een week, soms ook meerdere weken, nadat patiënten de diagnose van kanker hebben ontvangen, komen ze naar Maastro voor een radiotherapeutische behandeling. “Over het algemeen is er meestal dan al weer redelijk wat ruimte om te kijken naar de toekomst,” vertelt Jeroen Buijsen. “Het samen bespreken van de mogelijkheden en de verwachtingen is belangrijk.” Dat blijkt eveneens uit onderzoek. Patiënten krijgen zo meer inzicht in hun ziektebeeld en behandelproces. Dat komt ten goede aan het resultaat. Na de behandeling hebben deze patiënten minder last van depressies, vermoeidheidsklachten, stress en angst. “In een open gesprek bespreken we met de patiënt de mogelijkheden van de behandelingen, de verschillende verwachtingen en de voor- en nadelen van de diverse behandelingen. De patiënt krijgt weer grip op zijn leven. Dat is belangrijk voor de gemoedsrust van de patiënt. Vaak komen tijdens dit gesprek ook zaken op tafel waarover de patiënt niet met familie en vrienden wil praten, bang dat hij hen ongerust maakt. Voor ons ligt er de taak om de juiste vragen te stellen. Dat helpt hem bij het proces van acceptatie en het hervinden van de rust.”

Beter inzicht

Door de snelle technologische en digitale ontwikkelingen neemt niet alleen het aantal mogelijkheden toe van radiotherapeutische behandelingen. Ook om de gevolgen van de diverse radiotherapeutische behandelingen goed in te schatten. “We richten ons steeds meer op functiebehoud, onder andere door het verminderen van het risico op bijwerkingen. We hebben hierin steeds beter inzicht en kunnen de patiënt goed voorbereiden op de gevolgen van de behandeling.”Dat geldt niet alleen voor patiënten waarbij genezing tot de mogelijkheden behoort, stelt Jeroen Buijsen. “Ook als er geen genezing mogelijk is, groeit het aantal mogelijkheden om met zo’n goed mogelijke kwaliteit het leven voort te zetten. Bijzonder vind ik het om te zien hoe patiënten die weten dat het leven niet zo lang zal duren als dat ze hadden verwacht, kunnen genieten van de dingen die er wel zijn. Die wel mogelijk zijn. Je ziet dan hoe mensen hun grenzen verleggen en blij zijn met de tijd die er over is.”