“We hebben een enerverend half jaar achter de rug! De eerste patiënt die werd bestraald met protonen was in februari een feit. Een spannend moment. Maar dan gaat het ook weer heel snel. In maart was al de eerste patiënt met borstkanker aan de beurt. Sinds kort kunnen ook patiënten met hersentumoren terecht bij Maastro. Volgende maand ontvangen we voor protonentherapie de eerste patiënten met longkanker en in oktober met lymfoom.

Grote innovatie

De implementatie van protonen is een grote innovatie die veel impact heeft op onze kliniek en de mensen. Maar we doen dat omdat we denken dat we een belangrijk aantal patiënten een betere behandeling kunnen geven. Het zal nog even duren voor een dergelijke grote innovatie bij iedereen bekend is. Dat hebben we ook gezien bij  bij de invoering van andere grote nieuwe behandel technologieën.  We hopen natuurlijk dat, zo snel als mogelijk, patiënten die voordeel hebben ook toegang hebben tot de behandeling.

In de beste handen

Meer zichtbaar naar buiten is ons nieuw logo. Is dit nu zo nodig? Volgens ons wel. We zijn van mening dat het nieuwe logo herkenbaarder en laagdrempeliger is voor onze patiënten. De oranje tinten passen bij warmte en veiligheid. Paars sluit aan bij een holistische benadering. We maken hiermee duidelijk dat we de patiënt in zijn geheel zien. We willen niet alleen het ziektebeeld zien. We kijken naar de volledige mens. Dat past eveneens bij onze visie op geïndividualiseerde behandeling en samen beslissen. Ook kan in de M met enige verbeeldingskracht twee figuurtjes worden gezien die elkaar de hand geven. Dat sluit aan bij ons centrale thema ‘In de beste handen’.

In deze nieuwsbrief

Liesbeth Boersma vertelt over de voordelen van protonentherapie voor specifieke bijwerkingen. Een patiënt vertelt over zijn ervaringen met brachytherapie. Zelf ben ik onlangs benoemd tot hoogleraar aan de Tilburg University op de leerstoel ‘Implementations of innovations in health care’.  In de laatste artikelen gaat Dr. Mirko Unipan, klinisch fysicus, in over Adaptive Aperture, een innovatieve techniek waarmee het mogelijk is nog nauwkeuriger te bestralen. [titel?] Michel Öllers neemt u mee hoe optical surface tracking direct feedback geeft over de positionering van de patiënt tijdens de bestraling.

Ik wens u veel leesplezier.

Met een hartelijke groet, Dr. Maria Jacobs

X