Half miljoen voor onderzoek naar verwijderen radioresistente cellen voor bestraling

Kasper Rouschop, wetenschapper bij MaastroLab, heeft een onderzoeksubsidie ontvangen van KWF. Hij gaat hiervoor nauw samenwerken met Prof. dr. Brad Wouters van de universiteit in Toronto (Canada). Ze ontvangen €500.00 voor verder onderzoek naar zeer agressieve hersentumoren. Zij gaan bekijken of radioresistente cellen gevoelig kunnen worden gemaakt voor chloroquine zodat ze voordat de tumor wordt bestraald, al kunnen worden opgeruimd.

Te weinig zuurstof

Hun onderzoek sluit goed aan bij vorige onderzoeken van MaastroLab. In eerder onderzoek werd namelijk gekeken hoe tumorcellen kunnen worden behandeld die relatief ongevoelig zijn voor bestraling. “Tumoren groeien vaak erg snel,” vertelt Kasper Rouschop. “Hierdoor krijgen sommige kankercellen in de tumor te weinig zuurstof. De cellen die te weinig zuurstof ontvangen worden daardoor resistent tegen bestraling en kunnen na behandeling leiden tot hergroei van de tumor. Om het zuurstofgebrek te kunnen overleven, passen deze cellen zich aan. Ze breken zichzelf deels af en recyclen het afgebroken materiaal. Dit wordt autofagie genoemd. Chloroquine is een oud anti-malaria middel dat eveneens autofagie remt. Door autofagie te remmen en het overlevingsmechanisme van cellen weg te nemen, zal worden getest of dit leidt tot een vermindering in radioresistente cellen in tumoren”

Cellen opruimen

Het nieuwe onderzoek geeft hieraan opvolging. “Door een nog beter begrip van dit mechanisme te krijgen, kunnen we op zoek naar een effectievere vorm van therapie voor deze kwaadaardige hersentumoren. We gaan nu bekijken hoe we meer cellen gevoelig kunnen maken voor chloroquine. Dat zou betekenen dat er voor de bestraling meer cellen kunnen worden opgeruimd. De verwachting is dan dat de tumor die dan nog moet worden bestraald een verbeterde reactie op de therapie heeft.”