Kankerpatiënt hoeft geen operatie van de lever dankzij nieuwe bestralingstechniek!

Bestralingskliniek Maastro heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor een aantal kankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever geen operatie meer hoeft te ondergaan. Dankzij de bestralingstechniek, waarbij beweging van de lever wordt stil gelegd via gecontroleerde ademhaling, is de kans aanzienlijk dat de uitzaaiingen verdwijnen en opereren of wegbranden van de uitzaaiing niet nodig is.

Maastro is het enige radiotherapiecentrum dat deze geavanceerde breath hold techniek toepast bij de bestraling van levertumoren en leveruitzaaiingen. Afgelopen maand had Maastro de primeur; de eerste leverpatiënt werd bestraald met deze nieuwste technologie. Bij het bestralen van uitzaaiingen in de lever past Maastro een zeer nauwkeurige bestralingstechniek toe (benaming: stereotactische bestraling) waarmee op een klein gebied een zeer hoge dosis wordt gegeven.

Het lastige bij bestralen van een tumor in de lever, is dat dit orgaan met de ademhaling mee beweegt, waardoor een groter gebied van de lever moeten worden bestraald om zeker te zijn dat de tumor telkens goed geraakt wordt. Het team van Maastro heeft een uiterst geavanceerde technologie ontwikkeld. Enerzijds wordt een machine gebruikt die zuurstof toedient en anderzijds een systeem dat voortdurend de oppervlakte van borstkas en buik scant om de diepte van de inademing te controleren. Door het speciale zuurstofapparaat wordt de ademhaling stil gelegd tijdens de bestraling, waardoor een patiënt wel meer dan 90 seconden de adem kan vasthouden.

Maaike Berbée, Radiotherapeut-oncoloog bij bestralingskliniek Maastro, is nauw betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de nieuwe bestralingstechniek. “De toegevoegde waarde van deze verbeterde techniek is nog nauwkeuriger bestralen, waardoor minder gezond weefsel in en rondom de lever wordt bestraald en waarbij in veel gevallen de uitzaaiingen verdwijnen en een operatie niet nodig is” – Maaike Berbée

Stereotactische bestraling moet de tumor vernietigen of inactief maken

Bij een deel van de patiënten kunnen we met deze nieuwe techniek een hogere stralingsdosis per keer geven, waardoor we de patiënt minder vaak hoeven te bestralen. De bijwerkingen zijn vrij beperkt, alhoewel tijdelijke vermoeidheid vaak merkbaar is.

Voorheen was er een kleine groep patiënten bij wie deze uitwendige bestraling niet mogelijk was, bijvoorbeeld vanwege de grootte of de locatie van de uitzaaiing. Met deze nieuwe techniek is de behandeling voor een deel van deze groep patiënten wel mogelijk. Tot slot is de kans op het wegblijven van uitzaaiingen groter dan bij de landelijke gemiddelde kans.

Trots

Een bijzondere mijlpaal voor het team en voor de patiënt. Van tevoren test de arts of de patiënt de adem voldoende lang kan vasthouden. Als dit niet lukt, dan behandelt Maastro volgens de gewone behandeling. Het team van Maastro is erg trots dat ze deze nieuwe behandeltechniek kan aanbieden. Met deze verfijnde techniek zijn extra ingrepen niet nodig. Dit is pure winst voor de patiënt.

Publicatie SJG Gezondheidskrant

Naar aanleiding van bovenstaande mijlpaal is er een artikel gepubliceerd in de september editie van SJG Gezondheidskrant.

Bekijk hier het volledige artikel.