Live web-tv over Data sharing in de zorg

De hoeveelheid data in de zorg groeit sterk. Deze data bevatten belangrijke gegevens waarmee de zorg verbeterd kan worden. Maar hoe maak je de groeiende hoeveelheid gegevens toegankelijk? En wie kan er vervolgens iets mee doen?

Dinsdag 16 april vertelt Prof.dr.ir. Andre Dekker van Maastro en hoogleraar Clinical Data Science bij het Maastricht UMC+ hierover meer tijdens de uitzending van Live web-tv over data sharing. In dit debat met meerdere deskundigen zal als voorbeeld worden gebruikt het onderzoek naar immunotherapie.

Privacy

“Om de privacy te waarborgen van de patiënten wordt steeds meer gebruik gemaakt van de zogenaamde Personal Health Train,” licht Andre Dekker toe. “Dan wordt de data niet naar de analyse gebracht, maar de analyse wordt naar de data gebracht.” In de praktijk betekent dat de aangesloten instituten en ziekenhuizen een onderzoeksvraag kunnen ontvangen van de andere leden van zo’n Personal Health Train. “Als wij zo’n vraag ontvangen, voeren we met hulp van complexe, zelflerende algoritmes een analyse uit in onze database. De data van onze patiënten blijft dus bij Maastro. Zo blijft de privacy van onze patiënten gewaarborgd. Andersom kan natuurlijk ook: dat wij een onderzoeksvraag hebben voor de andere leden.”

Immuun Pro Symposium

De uitzending over data sharing van Live web-tv is onderdeel van het online Immuun Pro Symposium en is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast zijn er programmaonderdelen die bedoeld zijn voor specifieke doelgroepen. Die zijn niet breed toegankelijk. Het online Immuun Pro Symposium wordt mogelijk gemaakt door Roche en Springer Healthcare.

Kijk hier voor meer informatie over het online Immuun Pro Symposium.