3D model voorspelt haaruitval als gevolg van bestraling

30 augustus 2022
Bron: Maastro

Tijdelijke alopecia, oftewel haaruitval, is een veel voorkomende bijwerking bij patiënten met hersentumoren die bestraling op het hoofd ondergaan. Een aantal collega radiotherapeut-oncologen heeft recent een studie gedaan waarmee haaruitval voorspeld kan worden voordat de haren daadwerkelijk uitvallen als gevolg van de bestraling.

De haren vallen meestal 3-4 weken na de eerste bestraling uit. Met dit 3D-model kan de arts de patiënt voorafgaand aan de radiotherapie informeren over waar de haren gaan uitvallen waardoor deze zich beter hierop kan voorbereiden, door bijvoorbeeld het dragen van hoed, haarband, pruik of aanpassing aan huidige kapsel.

Radiotherapeut-Oncoloog - en medeauteur van het artikel- Danielle Eekers: ‘We gebruiken dit 3D digitale model al enige tijd succesvol in de kliniek en we merken dat de patiënt het erg prettig vindt om voorafgaand aan de behandeling hierover te worden geïnformeerd.’

Collega Lieke in ’t Ven promoveert dit jaar (topic: ‘Pre-behandeling visualisatie van voorspelde bestraling-geïnduceerde acute alopecia bij hersentumorpatiënten’} en de publicatie van dit model is een van de onderdelen hiervan. Het volledige artikel lees je hier: https://bit.ly/3cqfjkk.

Alopecia

Alopecia - tijdelijke haaruitval - kan worden voorspeld middels 3D model