Eerste patiënten behandeld met Maastro’s nieuwe rectale applicator
Orgaansparende behandeling van endeldarmkanker
Maastro heeft een belangrijke stap gezet in de behandeling van endeldarmkanker (rectumcarcinoom) met de ontwikkeling van de innovatieve MAASTRO rectal applicator. Dit apparaat maakt een nieuwe, orgaansparende behandeling mogelijk. In het najaar van 2024 zijn de eerste patiënten behandeld in een klinische studie.
Traditioneel ondergaan veel patiënten met een rectumcarcinoom een operatie waarbij (een deel van) de endeldarm wordt verwijderd. Deze operatie brengt gezondheidsrisico’s en bijwerkingen met zich mee. Zo moeten sommige patiënten na een rectumcarcinoom operatie bijvoorbeeld leren leven met een stoma. Uit een grote internationale studie blijkt echter dat inwendige bestraling (brachytherapie) ervoor kan zorgen dat de tumor in veel gevallen verdwijnt, waardoor een operatie niet nodig is.
Applicator
Tot nu toe was deze behandeling slechts beperkt beschikbaar vanwege de hoge kosten en de complexiteit van bestaande apparatuur. De MAASTRO rectal applicator, ontwikkeld in samenwerking met Varian Medical Systems, a Siemens Healthineers Company, biedt hier een oplossing. Dit apparaat is compatibel met bestaande bestralingssystemen, waardoor de behandeling toegankelijker en eenvoudiger wordt.
Inwendige bestraling
De MAASTRO rectal applicator is een vorm van inwendige – of contact – bestraling, waarbij straling direct op de tumor wordt toegediend. Hierdoor wordt het omliggende weefsel gespaard en neemt de kans op bijwerkingen af. Met het apparaat kunnen tumoren tot 2,5 centimeter nauwkeurig worden behandeld met een hoge stralingsdosis, wat de effectiviteit van de behandeling vergroot.
Samen met SurgEase heeft Maastro een koppelstuk ontwikkeld om een LumenEye camerasysteem te integreren in de applicator, wat bijdraagt aan een nauwkeurige positionering en optimale behandeling.
In het najaar van 2024 is Maastro begonnen met een klinische studie om de praktische haalbaarheid van deze nieuwe techniek te bevestigen. De eerste patiënten zijn inmiddels behandeld en Maastro verwacht eind 2025 de resultaten van deze studie te kunnen presenteren.
Endeldarmkanker
Maria Jacobs, Voorzitter raad van bestuur Maastro “Met de introductie van deze nieuwe behandelmethode voor endeldarmkanker onderschrijven we onze rol als topspecialistisch centrum voor radiotherapie. De definitieve introductie van de MAASTRO rectal applicator zal een doorbraak voor patiënten met endeldarmkanker betekenen. Doordat de applicator een relatief goedkope en eenvoudige uitbreiding is op bestaande brachytherapieapparatuur, verwachten we dat de applicator breed ingezet gaat worden bij andere ziekenhuizen. Maastro verwacht dat het aantal invasieve operaties daardoor verminderd kan worden, inclusief de noodzaak van een blijvend stoma.”
De MAASTRO rectal applicator is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Universiteit Maastricht, Varian en SurgEase. De klinische studie wordt uitgevoerd in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio Limburg (MUMC+, Medisch Centrum Zuyderland, VieCuri, Laurentius).
Evert van Limbergen licht de ontwikkeling van de Applicator - een eigen innovatie van Maastro -toe