“We moeten onze plek aan de top behouden om maximale impact te blijven maken”

03 juni 2024

Maastro wil de patiënt de bést mogelijke behandeling geven. En daarom hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om een plek te veroveren aan de internationale top. Dat is gelukt. De weg naar de top was niet gemakkelijk, maar het is nog moeilijker om die plek op een duurzame manier te behouden. Het jaar 2023 stond volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur Maria Jacobs dan ook in het teken van consolideren: het succes op een duurzame manier bestendigen. Het geheim? Bij elke stap die je zet, moet je je blijven afvragen: vergroten we hiermee onze impact op het leven van de patiënt? Want dat blijft de basis voor elke beslissing.

De nieuwste technologie

Op het moment dat dit jaarverslag verschijnt, is het eerste nieuwe fotonenapparaat net klinisch in gebruik genomen. In de komende periode volgen ook de andere nieuwe bestralingsapparaten, vertelt Maria: “Als we onze impact willen vergroten, moeten we blijven investeren in de beste, nieuwste technologie. In 2023 hebben we met veel zorg voor 25 miljoen euro nieuwe apparatuur ingekocht voor onze fotonenkliniek. Een behoorlijke investering dus. Met deze nieuwe bestralingsapparaten kunnen we patiënten sneller en beter behandelen. Daarmee zetten we in de fotonenbehandeling weer een flinke stap vooruit.” Onze protonenkliniek is in 5 jaar uitgegroeid tot een volwassen, stabiel onderdeel van onze organisatie. Die stabiliteit is door onze financiers beloond met een lagere rente, dus dat is fijn.”

Maastro applicator nu echt op de markt

“Ook mooi is de CE-markering voor onze Maastro Applicator: een speciaal opzetstuk dat we zelf hebben ontwikkeld voor onze brachybehandelingen. Leverancier Varian heeft het product intussen officieel wereldwijd op de markt gebracht en het eerste exemplaar verkocht. Dankzij de CE-markering kunnen we de Maastro Applicator nu zelf ook vaker inzetten. Zo profiteren nog meer patiënten van deze behandeling waarmee een stoma voorkomen kan worden.”

Zorg significant verbeterd

“Een belangrijk strategisch punt is het verduurzamen van onze topspecialistische functie. De subsidie van ZonMW waarmee we de afgelopen jaren grote stappen vooruit konden zetten, loopt in september 2024 af. Voor die tijd moeten we aantonen dat we onze zorg significant verbeterd hebben dankzij deze subsidie. We hebben het geld ingezet op een aantal concrete projecten in de behandelgebieden bekken, hersenen en longen. Onze evaluaties laten zien hoe we de patiëntenzorg in die gebieden naar een nog hoger niveau hebben getild. Ook hebben we projecten ingezet om de topspecialistische functie te verduurzamen zoals bijvoorbeeld op het vlak van innovatiebekostiging, implementatie en kennisdisseminatie. Mede hierdoor is een grote stap gezet.”

70 nieuwe medewerkers


“Eén van de manieren om dat topniveau vast te houden, is de uitbreiding van onze researchafdeling. We hebben behoorlijk wat nieuwe onderzoekers aangenomen. Met Kasper Rouschop hebben we er sinds oktober 2023 een zevende hoogleraar bij. Begin 2024 is Valery Lemmens gestart; onze achtste hoogleraar én nieuw lid van de Raad van Bestuur. Ook op onze strategische speerpunten hebben we personeel uitgebreid. In totaal zijn er meer dan 70 medewerkers bijgekomen in 2023. Daardoor is het een behoorlijke uitdaging om iedereen in dit pand te huisvesten. Er wordt hard gewerkt aan een lange termijn huisvestingsplan, maar voorlopig is het even passen en meten.” “Ik kan niet anders zeggen dan dat 2023 een mooi jaar was. We hebben veel bereikt en gaan met net zo veel vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Online versie

Voor het volledige jaarverslag, lees hem hier: Jaarverslag 2023

LR Voorwoord Maria 959

Voorzitter Raad van Bestuur Maria Jacobs kijkt terug op een goed jaar waarin alle doelen werden bereikt.

Voorzitter Raad van Bestuur, Maria Jacobs

“We hebben voor 25 miljoen aan nieuwe apparaten besteld zodat we de patiënt ook in de fotonenkliniek de best mogelijke behandeling kunnen geven