Keuze van behandelen moet een-tweetje zijn
‘Om patiënten bij het besluitvormingsproces te betrekken, moet hun relevante, nauwkeurige en gemakkelijk te begrijpen klinische informatie worden verstrekt en moet een dialoog worden aangegaan om hun normen en waarden te achterhalen. Dit vereist dat ziekenhuisdokters vertrouwd raken met nieuwe vaardigheden, namelijk die van de informatiehulpmiddelen.’
Keuzehulp
Ze weet: ‘Patiënten willen een actieve rol spelen, maar vinden dat dikwijls een zware opdracht. Ze gaan uit van de kennis van de arts en nemen zijn advies, wat voor hen de beste behandelkeuze is, over. Keuzes maken is moeilijk, zeker als het om klinisch denken gaat. De voorkeuren van de patiënt mogen evenwel van grote invloed zijn op de behandelkeuze. We hebben een keuzehulp ontwikkeld voor prostaatkankerpatiënten. Omdat er bij prostaatkanker diverse behandelopties zijn, is dit een ideaal uitgangspunt voor een keuzehulp. Ontdekt werd dat het verstrekken van accurate en gemakkelijk te begrijpen klinische informatie aan patiënten slechts een aspect van het proces is. De andere factor is een vertrouwensvolle omgeving die patiënten voldoende tijd biedt om al hun opties te overwegen en perspectieven te delen met een veelheid aan clinici, zowel specialisten als huisartsen.’ Soms is er wel een klinische superieure behandeling, zoals bij sommige longkankeraandoeningen. Dan blijkt dat negentig procent van de patiënten het advies van de specialisten spontaan volgt.
Denemarken
In het Deens kankerziekenhuis (Vejle Hospital) krijgen artsen een speciale opleiding in samen beslissen. Zo ontstaat een gevoel van eigenaarschap, waardoor een succesvolle invoer is gegarandeerd. De papieren keuzehulp die werd ingezet in het Deense ziekenhuis was gestructureerd volgens de belangrijkste stappen van het samen beslissenproces en werd uitsluitend gebruikt tijdens consultaties, zodat de artsen werden ondersteund bij het in de praktijk brengen van hun samen-beslissen-training. ‘Deze aanpak is complementair aan Maastro’s digitale Patient Decision Aid (PDA’s). Onze resultaten bieden een eerste stap naar de ontwikkeling van een hybride PDA die de sterke punten van zowel digitale als papieren PDA-formaten combineert’, stelt dr. Ankolekar met vaste overtuiging.
*Shared decision-making in oncology: challenges and opportunities