Kortere bestralingstijd en minder kans op bijwerkingen voor Limburgse kankerpatiënten

30 september 2024

Vandaag neemt Maastro een hypermodern bestralingsapparaat in gebruik. Met de inzet van dit toestel, ontwikkeld door leverancier Varian, zet Maastro een belangrijke stap in het verder verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten in Limburg.

Hypermoderne fotonenkliniek

Dit is het tweede nieuwe bestralingstoestel dat Maastro dit jaar in gebruik neemt, als onderdeel van een grootschalig vernieuwingsproject waarbij alle fotonenversnellers worden vervangen, zowel op locatie Maastricht als Venlo. Rond 2026 verwacht Maastro een hypermodern fotonenkliniek te hebben gerealiseerd.

Nauwkeuriger en sneller

Op het nieuwe bestralingsapparaat (Ethos therapy) kan een nieuwe vorm van radiotherapie worden toegepast waarmee kankerpatiënten nauwkeuriger en sneller kunnen worden behandeld. Hierbij wordt het bestralingsplan aangepast aan de dagelijkse veranderingen in de anatomie van de patiënt. Omdat preciezer bestraald kan worden, krijgt de tumor een gerichtere dosis straling en worden omliggende weefsels en organen beter gespaard. Daardoor is er in potentie een minder grote kans op bijwerkingen en is de behandeling zelf minder belastend. Bijkomend voordeel is dat de behandelingen, zonder verlies in precisie, minder tijd in beslag nemen.

Geen markeringen, meer comfort

Samen met de nieuwe versneller heeft Maastro ook IDENTIFY in gebruik genomen. Dit is een oppervlakte scanning systeem dat de mogelijkheid biedt om patiënten nauwkeuriger te bestralen, zonder dat fysieke markeringen op de huid nodig zijn. Het systeem positioneert patiënten in de juiste houding en controleert hun beweging tijdens de behandeling.

Een mijlpaal voor Maastro én Limburg

Maria Jacobs, voorzitter van de raad van bestuur van Maastro: “De introductie van het eerste Ethos-bestralingsapparaat in Limburg is essentieel om onze taak, als een door het ministerie van VWS erkend instituut voor topspecialistische zorg en onderzoek, optimaal te blijven vervullen en onze patiënten de best mogelijke behandeling te kunnen geven. Dankzij het harde werk van ons team, onder leiding van klinisch fysicus Ans Swinnen, kunnen we nu deze geavanceerde behandeling aanbieden aan patiënten in Limburg en daarbuiten. Dit is een prachtig voorbeeld van patiëntgedreven innovatie."

Maastro nieuw toestel nog preciezer bestralen 30092024

Het nieuwe bestralingsapparaat, type Ethos

Dit is een prachtig voorbeeld van patiëntgedreven innovatie.

Maria Jacobs, raad van bestuur Maastro