Maastro bereikt mijlpaal met behandeling 1000e patiënt met protonentherapie

20 november 2023
Bron: Maastro

Deze week heeft Maastro een bijzondere mijlpaal bereikt met de behandeling van de 1000e patiënt met protonentherapie. Dat is een innovatieve vorm van bestraling die bij een beperkt aantal mensen met kanker zorgt dat kwetsbare organen in de buurt van een tumor maximaal gespaard worden tijdens de bestraling. Sinds de eerste behandeling met protonentherapie in 2019 is deze behandeling beschikbaar gekomen voor verschillende kankersoorten. Maastro is naast Holland PTC (Delft) en Universitair Medisch Centrum (Groningen) een van de drie protonentherapiecentra in Nederland, en de enige aanbieder van de protonentherapie in Zuidoost Nederland.

Behandelgebieden

Sinds de oprichting van het Protonentherapiecentrum in 2019, behandelt Maastro patiënten met hoofd-halskanker, borstkanker, longkanker, en hersentumoren waar met protonen de omliggende gezonde organen beter worden gespaard. Gaandeweg zijn hier een aantal behandelgebieden bijgekomen, waardoor de patiëntengroep die van protonentherapie voordeel kan hebben, is gestegen. Tegenwoordig behandelt Maastro ook patiënten met slokdarmkanker, lymfeklierkanker en zaadbalkanker met protonentherapie.

Precisie en voordelen

Protonentherapie is een vorm van uitwendige bestraling die het mogelijk maakt om heel nauwkeurig te bestralen waarbij kwetsbare omliggende organen maximaal worden ontzien. Hiermee kan de kans op bijwerkingen bij een deel van de patiënten aanzienlijk worden verminderd. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van leven na de behandeling en kan ook de vooruitzichten verbeteren door het voorkomen van schade aan bijvoorbeeld het hart. Welke patiënten in aanmerking komen wordt bepaald door landelijk vastgestelde richtlijnen.

Fotonentherapie: Maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in mindere mate in gezond weefsel eromheen. Door de röntgenstraling vanuit verschillende kanten op de tumor te richten wordt de belasting op de gezonde weefsels zoveel mogelijk beperkt.

Protonentherapie: Hierbij stopt de straling grotendeels in de tumor en komt er hierdoor minder in het omliggende gezonde weefsel. Dit is belangrijk indien er kritische organen zoals long of hart in de buurt van de tumor liggen omdat deze dan minder dosis krijgen.

Maria Jacobs, voorzitter raad van bestuur Maastro:

"Vandaag bereiken we een mijlpaal met de behandeling van onze 1000e patiënt met protonentherapie. Dit moment is niet alleen symbolisch voor Maastro en de patiënten zelf, maar vertegenwoordigt tevens de toewijding aan onze missie waarin we continu zorgen voor de beste oncologische behandeling, afgestemd op de individuele patiënt. De impact van protonentherapie op het verminderen van bijwerkingen en het verbeteren van de levenskwaliteit van onze patiënten is dan ook onmiskenbaar. Het geeft mij persoonlijk een enorm gevoel van trots dat we deze innovatie voor patiënten in Zuidoost Nederland kunnen aanbieden. Op dit moment behandelen we vooral patiënten uit Limburg en ons doel voor de komende periode is om ervoor te zorgen dat protonentherapie aan meer patiënten buiten Limburg wordt aangeboden.”

Ondersteuning voor patiënten buiten de regio

Voor patiënten buiten de regio Limburg biedt Maastro ondersteuning middels een patiëntbegeleider protonentherapie. Deze begeleider adviseert over vervoers- en verblijfsmogelijkheden tijdens de behandelperiode en helpt bij het vinden van tijdelijke accommodaties. Dit is waardevol voor patiënten, woonachtig ver buiten de regio Limburg, zoals het geval is bij de patiënte in kwestie, en hierdoor niet dagelijks hoeven te reizen maar tijdens het bestralingstraject de buurt van Maastro verblijven.

Aronnijs Fotogr Maastro persmom20nov23 LR 009

Mevr. Snoei, de 1000e patiente behandeld met protonentherapie in Maastro. (Met dank aan fotografie; Aron Nijs fotografie).