Maastro investeert over de volle breedte in duurzame patiëntenzorg

27 september 2023
Bron: Maastro

Patiënt profiteert van kortere bestralingen en verbeterde behandelmogelijkheden.

Vandaag bezegelen Maastro en Varian Medical Systems een overeenkomst voor de aanschaf van zes nieuwe bestralingstoestellen ter vervanging van de huidige apparatuur in de bestralingskliniek. Met een combinatie van technieken, zoals een zeer snelle aanpassing van het behandelplan en hoogwaardige medische beelden (scans), kan Maastro verder innoveren op het vlak van duurzame patiëntenzorg. De overeenkomst is tevens een mooie bevestiging van de al jarenlange intensieve samenwerking tussen beiden partijen. Zo ook op het vlak van innovaties die vertaald worden naar de klinische praktijk.

Beide locaties, zowel Maastricht als Venlo, worden uitgerust met de nieuwe bestralingstoestellen, met als eindresultaat in 2026 een compleet vernieuwde, hypermoderne bestralingskliniek. In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt de eerste versneller vervangen. Het komend decennium kan Maastro middels de aanschaf van de hoogwaardige apparatuur invulling blijven geven aan de regionale zorgvraag en zal zij haar rol als topspecialistisch radiotherapiecentrum met verve kunnen blijven vervullen in het oncologisch netwerk van ziekenhuizen.

De nieuwe apparatuur verhoogt de patiëntvriendelijkheid; met nog preciezere bestralingen hebben patiënten een kleinere kans op bijwerkingen. En met een kortere behandelingsduur per bestraling zijn de bestralingen zelf ook minder belastend. Daarnaast leidt de nieuwe apparatuur tot een hogere efficiëntie waardoor Maastro meer patiënten kan behandelen en zorgkosten worden verminderd.

Maria Jacobs, raad van bestuur Maastro:

“De beste apparatuur om de beste zorg te leveren. Daarin zit de keuze voor Varian voor ons. En om deze hoogwaardige zorg te borgen voor nu en in de toekomst heb je een partner nodig die op alle fronten kan voldoen aan het invullen van deze ambitie. Met de keuze voor Varian’s innovatieve radiotherapie oplossingen investeren we in de toekomst en vergroten we onze toegevoegde waarde in het leven van onze patiënt”.

Onderdeel van het totale aanschaftraject zijn twee type versnellers waarmee patiënten toegang krijgen tot adaptieve radiotherapie: behandelingen waarbij de bestraling wordt aangepast aan de dagelijkse anatomie van de patiënt. Met deze vorm van radiotherapie kan het bestralingsplan nog tijdens de bestraling aan de ligging van de tumor en de omliggende organen worden aangepast. Hiermee wordt gezond weefsel beter gespaard en de potentiële kans op bijwerkingen verkleind. “De toegevoegde waarde van dit soort innovaties zit in de inzet van de juiste techniek voor de juiste patiënt; uitzoeken waar het de patiënt iets extra’s brengt”, aldus Jacobs.

Niels Wijdogen, managing director Varian Medical Systems:

“Met deze samenwerking bouwt Maastro mee aan de allernieuwste radiotherapie innovaties en daarmee de best mogelijke patiëntenzorg. Tegelijkertijd stelt het onze organisaties in staat om via gezamenlijke productontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek voorop te blijven lopen met het implementeren van nieuwe radiotherapie innovaties in de klinische praktijk.”

Het maken van zeer hoogwaardige medische scans wordt mogelijk middels de zogenoemde HyperSight™ toepassing op de versneller. Met deze innovatie op het gebied van beeldvorming kunnen er snellere, grotere en scherpere CBCT-scans (3D beelden) van de patiënt worden gemaakt.

Aronnijs Fotogr Maastro27sept23 LR 001