Maastro ontvangt white ribbon voor protonentherapie

07 maart 2023

Maastro, de bestralingskliniek in Maastricht, behandelt mensen uit Limburg met kanker en biedt als een van drie radiotherapieklinieken in ons land en als enige in Limburg protonentherapie. Het is dankzij deze innovatieve vorm van bestraling dat Maastro hiervoor een White Ribbon, het witte lint, in ontvangst mocht nemen. Het witte lint staat, naar voorbeeld van de Pink Ribbon bij borstkanker, voor aandacht vragen voor longkanker. De onderscheiding bracht vertegenwoordigers van de Limburgse pers bijeen met longartsen, patiënten en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. De feestelijke onthulling gebeurde onlangs binnen de kliniek in Maastricht.

Het initiatief om een White Ribbon te overhandigen aan Maastro, en dan speciaal aan bestralingsarts Judith van Loon, komt van een van haar longkankerpatiënten, Yvian Jenniskens uit Veldhoven. Als eerbetoon aan de goede zorgen die ze kreeg tijdens haar protonenbehandeling bij Maastro. En om aandacht te vragen voor protonentherapie bij medisch specialisten, oncologieverpleegkundigen en ook medelotgenoten. Zo werd ze een toonbeeld van patient empowerment.

Lotgenoten

Al in december vorig jaar nam de Veldhovense het initiatief tot het organiseren van een symposium over protonentherapie bij longkanker, voor zowel specialisten als medelotgenoten. Diverse aspecten van protonentherapie bij longkanker kwamen aan bod. Sprekers, variërend van longartsen tot radiotherapeut-oncologen en gespecialiseerde verpleegkundigen, deelden hun ervaring en inzichten. De meeste indruk maakte voor de aanwezigen het persoonlijke relaas van Yvian in haar eigen gefilmde patient journey, een beeldverslag*. Het symposium, in samenwerking met Longkanker Nederland, werd mogelijk gemaakt door een geldbedrag dat Yvian had opgehaald met een sponsorloop voor KWF Kankerbestrijding.

Yvian is een van de eerste longkankerpatiënten van buiten de regio die in Maastricht de protonentherapie onderging. In Maastro zijn sinds de start van het protonencentrum in 2019 driehonderd patiënten met longkanker behandeld met deze nieuwe methode, die behalve in Maastricht alleen in Groningen en Delft mogelijk is.

Voorbeeld

Door haar nauwe contact met patiëntenorganisatie Longkanker Nederland kwam Yvian in contact met Niels Harthoorn (24), oprichter en initiatiefnemer van White Ribbon Nederland. Evenals Yvian is hij ervaringsdeskundige, dus zelf patiënt, lid ook van het patiëntenpanel bij Longkanker Nederland. Twee jaar geleden werd hij gediagnostiseerd met deze ziekte en sindsdien zet hij zich middels het White Ribbon-project in om aandacht te vragen voor longkanker en het stigma rondom deze ziekte. Want ondanks dat hij nooit een sigaret heeft aangeraakt, kreeg hij op heel jonge leeftijd toch longkanker. Via hem kreeg Yvian het idee om de white ribbon aan Maastro te overhandigen. Dr. Van Loon: ‘We vinden dit een heel bijzonder initiatief om zo patiënten en lotgenoten een warm hart toe te dragen. Yvian is een voorbeeld voor velen, want door haar patient journey te delen, kunnen wij de zorg weer beter maken. En daar doen we het voor’, aldus de arts.

**www.longkankernederland.nl/nieuws/video-over-de-longkanker-reis-van-yvian

Terugblik Ceremonie

RTV Maastricht maakte een mooie reportage, bekijk hem hier.

Ceremonie white ribbon LR 23

Radiotherapeut-oncoloog Judith van Loon (links) samen met directeur Longkanker Nederland Lidia Barberio