Met behulp van MRI bijwerkingen van de bestraling van het brein verminderen

26 juni 2023
Bron: Maastro

Bestraling van patiënten met hersentumoren is gericht op een adequate behandeling van de tumor, met een zo groot mogelijke kans op herstel met behoud van kwaliteit van leven en cognitie. Binnenkort start een multidisciplinair team van neuro-onderzoekers een onderzoeksproject met als doel het verminderen van bijwerkingen van de bestraling van het brein met behulp van MRI.

Het onderzoek richt zicht op patiënten met een primaire hersentumor die zijn bestraald. Een primaire hersentumor is hersentumor die oorspronkelijk uit de hersenen of hersenvliezen is ontstaan. Op de korte termijn gaan de onderzoekers data analyseren van deze groep patienten om zo beter inzicht te krijgen in de relatie tussen bestraling, veranderingen op MRI na bestraling en mogelijke bijwerkingen op het gebied van cognitie en kwaliteit van leven.

Vervolgens worden deze data verder geanalyseerd om te zien of deze kunnen leiden tot een betere personalisering van de behandeling van deze patiënten op de lange termijn. Voor mensen met een hersentumor is dit erg waardevol omdat er op deze manier inzicht wordt verschaft tussen de relatie van bestraling en kwaliteit van leven en deze inzichten vervolgens effectief kunnen worden toegepast in het verbeteren van de behandeling en verminderen van de bijwerkingen.

Het onderzoeksproject is tot stand gekomen middels een intensieve samenwerking tussen Maastro en Radiologie MUMC+ en de twee scholen van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht, namelijk de School of Oncology and Reproduction (GROW) en de School for Mental Health and Neuroscience (MHeNs). De groep ontving recentelijk een mooie grant waardoor de eerste ‘cross-school PhD’ een feit is.