Nieuw onderzoek opent de weg naar betere zorg voor longkankerpatiënten in heel Nederland
In het kader van November Longkankermaand besteden we aandacht aan een aantal vernieuwende onderzoeken van Maastro op het gebied van longkanker. Een van onze klinische onderzoeken richt zich op de behandeling van patiënten met niet-kleincellige longkanker. Het team onderzoekers heeft een nieuw voorspellingsmodel met biomarkers ontwikkeld met als doel de beschikbare behandelmethodes voor deze patiëntengroep naar de toekomst doelgerichter in te zetten.
Met behulp van bloedonderzoek hebben de onderzoekers de concentratie van specifieke eiwitten bepaald en zijn erin geslaagd om een groep eiwitten te identificeren die verband houden met lagere overlevingskansen. Op basis van deze nieuwe bevindingen is het voorspellingsmodel ontwikkeld. Met behulp van dit model kunnen onderzoekers patiënten met een lage overlevingskans na behandeling met chemoradiatie nauwkeuriger selecteren. Het doel is dan ook om deze patiënten in de toekomst een alternatieve behandelingen aan te kunnen bieden. Hierdoor kan de kwaliteit van leven voor deze patiënten worden verbeterd en bovendien zorgkosten beter worden beheerst. In de komende vijf jaar zal het voorspellingsmodel daadwerkelijk in de klinische praktijk worden toegepast.
Bronvermelding foto: de Centrale Biobank Maastricht UMC+
Onderzoeker Rianne Vaes: “Wat dit onderzoek zo bijzonder maakt, is dat het een eenvoudig en toepasbaar model betreft dat direct in de klinische praktijk gebruikt kan worden. Dit betekent dat het niet alleen voordelen biedt voor onze eigen patiënten, maar mogelijk ook verder reikt dan onze eigen grenzen. Dit is mooi nieuws voor deze groep patiënten, omdat het de weg opent naar betere zorg voor longkankerpatiënten in heel Nederland.”
Rianne Vaes over het toepasbaar modelHet kan direct in de klinische praktijk gebruikt worden. Het biedt niet alleen voordelen biedt voor onze eigen patiënten, maar mogelijk ook verder reikt dan onze eigen grenzen.
Dit vernieuwende onderzoek is een van de grootste studies ooit, mede dankzij het gebruik van onze biobank, waarin bloed ligt opgeslagen van ruim 300 patiënten met stadium 3 niet-kleincellige longkanker, die tussen 2003 en 2020 zijn behandeld met chemoradiatie. Deze opgeslagen gegevens en analyses hebben een cruciale rol gespeeld in het ontwikkelen van dit voorspellende model.