Nieuw onderzoek van start! Bestraling als sleutel tot behandeling van epilepsie?

14 februari 2024
Bron: Maastro

Er is bemoedigend nieuws voor de epilepsiegemeenschap in Nederland. Maastro heeft zich ten doel gesteld om epileptische aanvallen te bestrijden. Binnen het ambitieuze PRECISION-project onderzoekt Maastro of bestraling een doeltreffende behandeling kan zijn om epileptische aanvullen te genezen of de symptomen ervan te verminderen.

Met tussen de 40.000 en 50.000 individuen die in Nederland aan epilepsie lijden, is de zoektocht naar nieuwe behandelingen van essentieel belang. Voor patiënten waarbij een hersenoperatie geen optie is of waarbij medicatie onvoldoende resultaat biedt, kan bestraling mogelijk een veelbelovende uitkomst bieden.

Het onderzoek concentreert zich op precisiebestraling, een geavanceerde vorm van uitwendige bestraling waarbij het specifieke gebied in de hersenen waar epilepsie ontstaat uiterst nauwkeurig wordt bestraald. Door middel van deze methode kan een hoog geconcentreerde dosis worden toegediend aan een specifiek doelgebied. Internationaal heeft deze aanpak al veelbelovende resultaten opgeleverd. Na een periode van twee jaar vertoonden de meeste patiënten een significante afname van epileptische aanvallen. Een opmerkelijk aantal patiënten rapporteerde zelfs volledige afwezigheid van aanvallen na deze periode.

Dit baanbrekende onderzoek biedt nieuwe hoop aan mensen die dagelijks de last van epilepsie ervaren. De potentiële impact van precisiebestraling op het leven van patiënten is enorm en biedt een perspectief op een betere kwaliteit van leven. Maastro -en de samenwerkende instituten* in het PRECISION-project streven ernaar om de behandeling van epilepsie naar nieuwe hoogten te tillen en de last van deze aandoening aanzienlijk te verminderen.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over de studie, bezoek dan deze pagina binnen onze website. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Subsidieregeling veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw.

*samenwerkende instituten: Kempenhaeghe, MUMC+, SEIN Zwolle, SEIN Heemstede, SEIN Utrecht. Voor vragen of inclusie, contacteer de contactpersonen bij deze instituten.