Nieuwe patiëntengroep profiteert van protonentherapie

30 mei 2022
Bron: Maastro
Maastro bericht goed nieuws voor mensen met een seminoom. Een seminoom is een vorm van teelbalkanker. Het was een beroemde wielrenner - hij won vijfmaal de Tour de France - die zorgde voor het bespreekbaar maken van dit voor veel mannen gevoelige onderwerp. Er zijn vele soorten teelbalkanker. Lance, over wie we het hier hebben, genas volledig. Het type dat hem trof, laten we op deze plaats verder buiten beschouwing.

Afgelopen maand behandelde het protonentherapiecentrum van Maastro in Maastricht zijn eerste patiënt met een seminoom, dus een vorm van zaadbalkanker. De man was de eerste patiënt die in Nederland voor deze aandoening werd behandeld met behulp van protonen. Protonentherapie is een zeer moderne vorm van bestraling. Een voordeel voor deze patiëntengroep is dat ze minder kans heeft op secundaire tumoren en andere late gevolgen na radiotherapie, zoals hoge bloeddruk of suikerziekte. De verklaring is dat er minder gezond weefsel door bestraling wordt geraakt. Dat is extra belangrijk omdat het vaak om jonge patiënten gaat van wie de gemiddelde leeftijd onder de veertig jaar ligt.

Radiotherapeut-oncoloog Liesbeth Boersma
Liesbeth Boersma: 'Met protonentherapie kunnen we de bijwerkingen voor onze patiënten tot een minimum beperken en zorgen we voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven’.

Bij protonentherapie is het vernuft dat de straling grotendeels alleen de tumor raakt en niet het omliggende gezonde weefsel. Zo hebben patiënten met borstkanker
veel baat bij protonentherapie, omdat het hart in de buurt kan liggen van het te bestralen gebied. Protonentherapie spaart aldus het hart en kan daarmee de kans verlagen op het ontwikkelen van een hartinfarct, vaak jaren na de behandeling. ‘Met protonentherapie kunnen we de bijwerkingen voor onze patiënten tot een minimum beperken en zorgen we voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven’, aldus Liesbeth Boersma, arts van Maastro.