Onderzoek naar Longkanker sensitiviteit: 'mini-tumoren in een kweekschaal'
In het kader van Longkankermaand delen we een aantal lopende onderzoek bij Maastro. We richten ons op het voorspellen van de gevoeligheid van kankerbehandeling op 'mini-tumoren in een kweekschaal'.
Patiënten met vergevorderde longkanker ondergaan vaak een combinatie van chemotherapie en radiotherapie. Maar wat de meest effectieve behandeling is voor elke patiënt, is vooraf onbekend. Ook weten we niet altijd of de tumor resistent is voor bepaalde chemotherapie. Dit kan leiden tot variabele resultaten, waarbij behandelingen niet altijd even effectief zijn.
In ons Maastro lab hebben we een innovatief kweekmodel ontwikkeld met kleine stukjes tumorweefsel ('biopten') van de patiënt. Deze 'mini-tumoren' in een kweekschaal bieden een miniatuurweergave van de tumor, waardoor we direct het effect van de behandeling kunnen testen. Binnen twee weken weten we welke behandeling werkt en welke niet.
In de eerste fase onderzoeken we of het effect op de 'mini-tumoren' overeenkomt met het effect op de patiënt. Het voorspellen van de gevoeligheid van individuele kankerbehandelingen kan de behandeling effectiever maken en onnodige medicijnen vermijden, waardoor bijwerkingen voor de patiënt verminderen.
Dit onderzoek is uniek omdat het op grote schaal wordt uitgevoerd met 'mini-tumoren' van longkankerpatiënten, met de resultaten bekend vóór de start van de behandeling. Een initiatief van Maastro in samenwerking met onderzoekers, longartsen, chirurgen, en radiotherapeut-oncologen van Maastro, Universiteit Maastricht, MUMC+, en het Zuyderland.