Patiëntverhaal – Hoe protonentherapie het leven veranderde
Onmisbaar was de steun van haar vader, die haar vrijwillig, iedere dag, vanuit Boven-Leeuwen, heen en weer reed naar Maastro in Maastricht. En dan was er de liefde van haar zoontje, die haar de ‘pruikenkoningin’ (red.) noemde en alle andere steun vanuit haar omgeving. Dankbaar is ze ook voor de support en begeleiding van haar behandelend arts en het team bij Maastro. En niet in de laatste plaats dat zij in aanmerking kwam voor protonentherapie, de allernieuwste vorm van radiotherapie, om haar borstkanker te behandelen.
Beter voor het hart
Voor iedere borstkankerpatiënt die in aanmerking komt voor protonentherapie maakt Maastro een vergelijking tussen de standaardbehandeling (fotonentherapie) en protonentherapie. Voor patiënten met borstkanker is protonentherapie veiliger voor het hart, mocht de tumor in de directe nabijheid van dit vitale orgaan liggen. Protonentherapie kan heel zuiver worden gericht en spaart zo het hart en verlaagt de kans op een hartinfarct in de jaren na de behandeling. “Dr. Luc Strobbe, mijn oncologisch chirurg in het CWZ in Nijmegen, heeft ervoor gezorgd dat ik werd doorverwezen naar de radiotherapie afdeling van het Radboud UMC. De behandelend radiotherapeut-oncologen daar stonden positief tegenover protonentherapie en zij hebben mij doorwezen naar Maastro. Voor mij bleek protonentherapie de veiligste oplossing.”
Bijwerkingen
Informatie opzoeken over protonentherapie hoefde ze niet. “Mijn behandelend arts, dr. Liesbeth Boersma, informeerde mij goed over het proces en de mogelijke bijwerkingen. Dit was geruststellend omdat ik wist wat ging komen. En bovendien hield Maastro rekening met de bestralingstijden, waardoor ik niet voor dag en dauw op hoefde.”
Comfort
De eerste keer maakt het protonenapparaat behoorlijk indruk, zo vond Carolien. “Haast futuristisch. Gelukkig informeerden de laboranten mij wat er stond te gebeuren en stelden me op mijn gemak. Zo kreeg ik een omslagdoek toen ik aangaf dat het koud aanvoelde”. Het is belangrijk dat de patiënt iedere bestraling in exact dezelfde houding komt te liggen om nauwkeurig te bestralen. “Ik mocht in de meest ‘comfortabele’ houding op de bestralingstafel gaan liggen. Het kinmasker en een armsteun hielpen mij deze houding goed vol te houden.“
Goede handen
Carolien is dankbaar dat ze in aanmerking kwam voor protonentherapie met het intensieve behandeltraject. Alle support en haar eigen positieve instelling hebben haar gesterkt. “En het gevoel tijdens die ‘rollercoaster’ steeds in goede handen te zijn bij Maastro, gaf mij vertrouwen.” Zij blikt met tevredenheid terug op haar protonentherapie behandeling.