Ruim € 36.500 opgehaald voor wetenschappelijk kankeronderzoek bij Maastro

04 mei 2023

Na maanden van trainen en voorbereiden is het op 23 april 2023 zover: Boy Vluggen staat aan de start van de marathon in Londen. Maastro’s hoofd Finance, Control en Inkoop doet niet zomaar mee aan dit prestigieuze sportevenement. Hij heeft een belangrijk doel; zoveel mogelijk geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat in het teken staat van prehabilitatie bij longkanker.

Boy zet een fantastische prestatie neer: Hij haalt de eindstreep na 3 uur, 30 minuten en 56 seconden en haalt daarmee € 36.552,50 op. Dit bedrag komt rechtstreeks ten goede aan het onderzoek dat dit jaar nog start. “Daar zijn we heel blij mee” licht radiotherapeut-oncoloog en onderzoeksleider Dirk de Ruysscher toe, “met deze extra financiering kunnen we het aantal deelnemers aan de studie verdubbelen. En dat is belangrijk om wetenschappelijk aan te tonen dat dat een gezonde levensstijl een positief effect op de behandeling heeft.”

IMG 2657

Het onderzoek naar prehabilitatie (verbetering van de levensstijl vóór de behandeling om zo bijwerkingen te voorkomen) bij longkanker is laagdrempelig, in die zin dat er geen hightech apparatuur voor nodig is. Patiënten worden vooraf, tijdens en na de behandeling begeleid op het gebied van beweging, voeding en het stoppen met roken. Dat maakt het gemakkelijker om dit als standaard onderdeel aan elke kankerbehandeling te integreren. Prehabilitatie wordt momenteel nog niet vergoed. Eigenlijk zou elke kankerpatiënt hier recht op moeten hebben. Maastro’s wetenschappelijke onderzoek is een belangrijke stap hierheen.

Wij willen dan ook alle donateurs van harte bedanken voor hun steun bij de marathon actie van Boy. In het bijzonder bedanken we het Nationaal Fonds tegen Kanker voor een verdubbeling van de eerste € 10.000.

Wil je meer weten over het onderzoek?
Lees dan het artikel
Conditie op de proef gesteld voor een beter leven bij kanker.