Subsidie om behandeling thymustumoren te verbeteren met hulp van AI
Artificiële intelligentie (AI) zou een rol kunnen spelen bij een betere diagnostiek bij tumoren in de thymus. Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds om deze rol van AI te onderzoeken en ontwikkelen.
De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus ‘met pensioen’. Het hoopje thymuscellen dat is achtergebleven kan echter in grootte toenemen. Dan is er mogelijk sprake van een tumor in de thymus. Er zijn verschillende tumortypes, die weer bestaan uit subgroepen. Diagnostiek van deze zeldzame kankervorm is dus complex.
AI-model
Het onderzoeksteam zal gaan richten op het ontwikkelen van een artificiële intelligentie (AI) model dat gaat helpen bij het analyseren van de thymustumoren. Het model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld. Deze gegevens geven namelijk tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Het AI-model kan daarin patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe tumoren.
Behandeling en prognose
Zo zal het AI-model de patholoog – die altijd eigen onderzoek zal blijven doen op de tumorcellen – helpen om nauwkeurigere uitspraken te kunnen doen over de mogelijke behandeling en prognose van de patiënt. Daarnaast kan het model verder worden ontwikkeld om de kans op een terugkeer van de thymustumor te voorspellen, zodat de (radiotherapeutische) behandeling daar beter op kan worden afgesteld.
Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam staat onder leiding van radiotherapeut Stéphanie Peeters van Maastro en bestaat verder uit onderzoekers en artsen van Maastro, Maastricht UMC+, Erasmus MC, het Nederlands Kanker Instituut, Institut Curie Paris en Centre Hospitalier Universitaire Lyon. De Maastrichtse onderzoekers zijn verder hoogleraar respiratoire oncologie Dirk De Ruysscher (Maastro), onderzoeker dr. Alberto Traverso (Maastro), longarts dr. Monique Hochstenbag (MUMC+), longarts in opleiding dr. Florit Marcuse (MUMC+), patholoog Abdul Hamid (Pathologie) en hoogleraar cardiothoracale chirurgie Jos Maessen (MUMC+). Zij maken onderdeel uit van het expertisecentrum binnen het MUMC+ op het gebied van de behandeling van patiënten met thymusaandoeningen.
Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds om deze rol van AI te onderzoeken en ontwikkelen.