Verschillen in kanker tussen Limburgse regio’s onderwerp van onderzoek.
Nieuwe leerstoel voor RvB-lid Valery Lemmens bij bestralingsinstituut Maastro
Met de komst van Maastro's raad van bestuurslid Valery Lemmens, is ook een nieuwe leerstoel geïnstalleerd, met als titel: “regio-integrale aanpak van kanker in Zuidoost Nederland”. De leerstoel is een samenwerkingsverband tussen Maastro, MUMC+, OncoZon en IKNL en bestudeert de verschillen van kankerzorg - preventie, diagnostiek, zorg en nazorg – in de regio.
Grote verschillen tussen de wijken, steden en dorpen
Uit tal van onderzoeken blijkt dat ons zorgsysteem, ook in kankerbehandeling en -zorg, vastloopt. We worden steeds ouder, krijgen andere levensstijlen (roken, alcohol ongezonde voeding) en de sociaal-demografische samenstelling veranderd. Er zijn grote verschillen tussen bijvoorbeeld stedelijke agglomeraties en het platteland, en tussen praktische geschoolden en hoger opgeleiden. Zo zien we dat longkanker in bepaalde wijken meer voorkomt dan in andere. Ook het aandeel vrouwen dat meedoet aan het baarmoederhalskankeronderzoek verschilt in Limburg veel van plaats tot plaats. Dat maakt ook dat in het ene dorp of stad meer kanker voorkomt dan in de andere. Welstand is wel degelijk een bepalende factor. Voorlichting, informatie en maatregelen die aanzetten tot verandering worden essentieel de komende jaren. Samenwerking binnen de keten is daarbij een absolute voorwaarde.
Samenwerking onvoldoende
Om te komen tot meer ketenintegratie is het belangrijk dat allerhande praktische obstakels worden opgeheven; denk alleen al aan de onmogelijkheid om data uit te wisselen tussen de verschillende instellingen in de regio vanwege regelgeving. Maar ook het combineren van behandelmethoden, zoals radiotherapie, immunotherapie en chemotherapie, is een belangrijke. De kwaliteit van leven, ook na de behandeling, zal meer leidend worden. Al deze aspecten zullen onderwerp van onderzoek zijn om te komen tot een ‘blauwdruk’’ die ook door andere regio’s toegepast kan worden.
Kankerpreventie
Prof. Dr. Valery Lemmens is als lid raad van bestuur van Maastro, naast voorzitter Maria Jacobs, verantwoordelijk voor alle operationele processen. Lemmens werkte hiervoor bij IKNL, waar hij bestuurder en hoogleraar was. Ook daar hield hij zich bezig met onderzoek vanuit zijn leerstoel “cancer surveillance” aan het ErasmusMC. Maastro is hét bestralingsinstituut in zuidoost-Nederland met o.a. innovatieve behandelingen zoals protonen- en brachytherapie. Daarnaast zijn meer dan 150 onderzoekers bezig met research & innovatie om behandelingen te verbeteren en/of te vernieuwen.
“We zijn er trots op dat Valery Lemmens, met zijn uitgebreide ervaring vanuit IKNL, als affiliatiehoogleraar kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van zowel radiotherapie als preventie in de OncoZon-regio, met speciale aandacht voor Zuid-Limburg.”prof. dr. Thijs Merkx, bestuursvoorzitter IKNL
Valery Lemmens presenteert zijn leerstoel aan de pers
"Deze leerstoel versterkt de gezamenlijke missie van OncoZON: ervoor zorgen dat iedereen met kanker in onze regio hoogwaardige zorg ontvangt, ongeacht het ziekenhuis waar zij worden behandeld. De koppeling tussen academisch onderzoek en regionale samenwerking in de praktijk, draagt bij aan de verdere doorontwikkeling van kankerzorg in onze regio om samen tot nog betere uitkomsten voor mensen met kanker te komen."Prof. dr. René van der Hulst, voorzitter Dagelijks Bestuur OncoZON