Voor patiënten met kanker in de lymfeklieren of in het lymfestelsel

15 april 2024
Bron: Maastro

Voor patiënten met lymfklierkanker introduceert bestralingskliniek Maastro een innovatieve bestralingsbehandeling die de kans op schade van het omliggende, gezonde weefsel - en daarmee ongewenste bijwerkingen op langere termijn - sterk verkleint. Recent zijn de eerste patiënten in Maastricht behandeld met dit geavanceerde behandeltraject. Maastro is in Nederland - en zelfs wereldwijd - koploper met toepassing van deze innovatieve behandeling.

Wat is het?

Lymfeklierkanker of lymfoomkanker (ook wel bekend onder de naam (non-) Hodgkin) ontstaat in de lymfeklieren of in het lymfeweefsel. Lymfeklieren zijn de opslagplaats voor lymfocyten, afweercellen die ervoor zorgen dat een ontsteking met een bacterie of virus niet verder gaat naar de rest van je lichaam.

Verfijning techniek

Het team van artsen, klinisch fysici en radiotherapeutisch laboranten van Maastro heeft de afgelopen twee jaren intensief gewerkt aan deze innovatieve combinatiebehandeling. Feitelijk gaat het om de combinatie van twee succesvolle en geavanceerde behandeltechnieken: bestraling met protonen en de zogenaamde ‘breath-hold’-techniek. Bij bestraling met protonen kunnen tumoren veel gerichter worden bestraald. De protonenstralen doen hun werk rechtstreeks in de tumor. Gezond weefsel rondom de tumor wordt hiermee gespaard waarmee de kans op mogelijke bijwerkingen aanzienlijk kleiner wordt.

De ‘breath-hold-techniek’ houdt in dat de patiënt tijdens de bestraling de adem inhoudt. Dit kan soms tot meer dan één minuut zijn. De patiënt draagt ter ondersteuning een Virtual Reality bril, die op de seconde af terugkoppeling geeft over de ademhaling. Tegelijkertijd scannen geavanceerde camera’s voortdurend de borstkast. Wordt er toch in- of uitgeademd, dan stopt de bestraling meteen. Waarom dat relevant is? Door zoveel mogelijk (adem)beweging tijdens de bestraling te voorkomen, kan nog preciezer worden bestraald.

Tevreden

Radiotherapeut-oncoloog Bastiaan Ta zegt zeer tevreden te zijn over de eerste succesvolle behandelingen: “Een deel van de lymfoompatiënten werd al behandeld met protonentherapie waardoor de stralingsdosis in het hart, de longen en de borsten vermindert. De combinatie met de "breath-hold" techniek betekent nog minder schadelijke dosis in hart, longen en borsten. Ten opzichte van de reguliere protonentherapie kost dit slechts tien minuten per bestraling extra. Wij zien deze unieke behandeltechniek als een heel grote stap voorwaarts bij de behandeling van lymfoomkanker.”

Aron Nijs Fotogr Maastro 31jan24 LR 011

De patiënt draagt ter ondersteuning een Virtual Reality bril, die op de seconde af terugkoppeling geeft over de ademhaling. (Fotografie: Aron Nijs fotografie)